KORTRIJK – Het jonge Kortrijkse bedrijf Greygin werd door UNIZO uitgeroepen tot West-Vlaamse starter van het jaar. Brecht Kets en Mike Ptacek ontwikkelden een leerplatform ‘Play It Safe!’ dat opleiding geeft rond veiligheid en preventie op het werk en dit via games. Hun missie? Levens redden met games.

De duidelijke missie en visie van de zaakvoerders, gekoppeld aan het groeipotentieel van de kmo, viel in de smaak bij de jury. Van de 20 starters die kwamen pitchen sprong Greygin er duidelijk uit. “Ze bieden een innovatieve oplossing op een alom aanwezige behoefte” stelt Katrien Bogaert, startersadviseur bij UNIZO, die samen met Nele Dekeyser (POM West-Vlaanderen) en Frederic Francois (KBC) in de jury zetelde. “Hun businessplan zit goed in elkaar, ze hebben over alles nagedacht en hebben enorm veel potentieel om te blijven groeien. Bovendien zijn ze de ideale ambassadeurs want ze brengen een inspirerend verhaal die hopelijk veel kandidaat-starters aanzetten om de stap te zetten naar het ondernemerschap.”

Spelenderwijs leren

Volgens Brecht Kets gebeurt er elk uur ergens in België een zwaar werkongeval, en elke week valt er ook een dode op het werk. “Dit is onaanvaardbaar en wij willen levens  redden met games”, aldus Brecht. Met een mobiele, online learning app laat Greygin medewerkers op eigen tempo en wanneer ze wensen een opleidingstraject doorlopen.
Doordat dit gebeurt op een interactieve manier is de kennisoverdracht veel hoger. Het leerplatform behandelt 6 domeinen: brand, EHBO, ergonomie, hygiëne, psychosociaal en algemene veiligheid. De oplossing laat toe personeel 30 procent beter en 4 maal sneller te trainen terwijl de opdrachtgever, meestal de werkgever, inzicht krijgt in de preventiekennis van zijn medewerkers.

Greygin lanceerde onlangs ook een computerspel om leerlingen de basisprincipes van reanimatie bij te brengen. Minister Crevits zette een pilootproject op in een tiental scholen maar het spel zal hopelijk binnenkort beschikbaar zijn voor alle leerlingen en leerkrachten. Beide zaakvoerders maakten de stap van lector naar het ondernemerschap en hun start-up blijft groeien. Ze hebben reeds 3 medewerkers in dienst en binnenkort komen er daar nog eens 2 bij. Hun ambitie? “We willen de YouTube voor game based learning worden”, aldus Brecht Kets.