Het Waregemse Ghistelinck, de belangrijkste concessiehouder Mercedes-Benz van België en Luxemburg, heeft via een aandelentransactie de bestel- en vrachtwagenactiviteiten van Mercedes in Lille en Valenciennes overgenomen. Deze vestigingen waren tot aan de overname in beheer van Mercedes-Benz France, een dochteronderneming van automobielreus Daimler uit Stuttgart. Ghistelinck was in 2016 goed voor een omzet van ruim 145 miljoen euro en een verkoop van meer dan 3.200 nieuwe Mercedes-Benz personenwagens, bestelwagens en trucks. Door deze overname wordt de omzet opgekrikt naar ruim 220 miljoen euro en een verkoop van meer dan 4.500 nieuwe voertuigen op jaarbasis. Het aantal werknemers stijgt met de operatie van 209 naar 320. Ghistelinck had reeds Mercedes-Benz vestigingen in Waregem, Kortrijk, Oudenaarde, Deinze en Moeskroen.
Het bedrijf werft dit jaar nog eens 18 werknemers aan, om zo de groei in de bestaande sites te kunnen opvangen. “Met deze overname breidt Group Ghistelinck haar bestelwagen- en truckactiviteiten langs de vitale transportader E17 verder uit”, zegt gedelegeerd bestuurder Vincent Yserbyt. “Rijsel en Valenciennes behoren tot een enorme metropool, die grenst aan de regio waar wij reeds sedert 1950 actief zijn. Het potentieel is er groot en de economische dynamiek is er sterk.”

Door de nabijheid van beide regio’s kunnen belangrijke synergieën worden gerealiseerd, zo luidt de redenering. Ghistelinck is hiermee de eerste Belgische Mercedes-concessiehouder die durft te internationaliseren. Dit jaar bouwt de onderneming ook twee nieuwe filialen: een in Kortrijk Noord voor personenwagens en een in Kortrijk Zuid voor bestel- en vrachtwagens. Daarbij wordt de nieuwste digitale technologie gebruikt om de klanten te informeren en te verleiden.