Groepsaankopen zonnepanelen is een succes

logo west-vlaanderen kiest

Afgelopen maand startte Wijkiezen.be een groepsaankoop zonnepanelen in West-Vlaanderen onder de naam West-
“Vlaanderen kiest Zonne-energie”. Wijkiezen.be is een samenwerking van 36 West-Vlaamse gemeenten, met de stad Oostende in een voortrekkersrol. In West-Vlaanderen hebben inmiddels al bijna 5.000 inwoners deelgenomen aan deze groepsaankoop om voordeliger zonnepanelen aan te schaffen, waarbij hen veel zoekwerk uit handen wordt genomen.
Het scherpste bod van de veiling op 29 oktober lag gemiddeld 24 procent onder de gangbare prijzen op de markt. Omdat het aantal inschrijvingen zo hoog oploopt, werden er twee gekwalificeerde leveranciers tot winnaars uitgeroepen: Enfinity uit Waregem en Gutami Solar Projects uit Beringen. Dat laatste bedrijf werkt ad hoc samen met het Kortrijkse Degelek en het Brugse Ecomatix. Beide leveranciers moeten nu een zeer concreet persoonlijk voorstel uitwerken voor elke deelnemer. Dit voorstel bevat alle mogelijke specificaties van het aangeboden zonnepanelensysteem en de bijhorende
informatie over onder andere de garanties. In het voorstel wordt ook in detail berekend wat de deelnemers investeren en
verdienen. Deelnemers hebben nog tot en met 18 december de tijd om het persoonlijk voorstel te accepteren. Volgens projectleider Frédéric Dumalin kent dit transparante groepsaankoopmodel geen gelijke in Vlaanderen. Om zoveel mogelijk West-Vlamingen de mogelijkheid te bieden van dit aanbod te profiteren blijft de inschrijving via WijKiezen.be voorlopig open, totdat de maximale capaciteit is bereikt. (KC)