Ghistelinck Autobedrijven, de Mercedes-Benz concessiehouder uit Kortrijk, heeft een belangrijke financiële steun toegezegd aan ’t Fort voor de herstelling van een historische paardjesmolen. De paardjesmolen werd in 1905 door Kortrijkse timmerlieden en houtbewerkers gebouwd naar aanleiding van 75 jaar Belgische onafhankelijkheid. Ze schonken het unieke bouwwerk vervolgens aan de basisschool ’t Fort.  In de loop van de geschiedenis hebben veel kinderen, die nu zelfs mama of oma zijn, jeugdige herinneringen aan de speeltijd op en rond de paardjesmolen.  Het speeltuig, dat uniek is in België, werd in 2003 als beschermd monument erkend.  Gezien de houten constructie in verval geraakt was werd het gebruik verboden omwille van veiligheidsredenen.

De basisschool van ‘t Fort stelde een restauratieproject op en vond steun bij de Vlaamse Gemeenschap en Stad Kortrijk. Ondanks deze financiële ondersteuning was er nog een tekort om de in totaal 90.000 euro samen te krijgen voor een herstel in de oorspronkelijke toestand. Bovendien is er ook 20.000 euro nodig om in de omgevingswerken en de veiligheid van de kinderpaardenmolen te voorzien. Mercedes-Benz dealer Ghistelinck Autobedrijven heeft nu toegezegd om, naast de Vlaamse Gemeenschap en Stad Kortrijk, de rest van de restauratie te financieren.  “Bedrijven hebben veel te danken aan het onderwijs en hebben ook een maatschappelijke opdracht”, aldus Vincent Yserbyt, gedelegeerd bestuurder van de Group Ghistelinck. “Dit is een mooie gelegenheid om iets terug te doen.” Of hoe een automobieldistributeur voor de nodige paardenkracht voor een paardenmolen kan zorgen.

Ghistelinck Autobedrijven is Mercedes-Benz en smart concessiehouder sedert 1950 met hoofdzetel te Waregem en vestigingen te Kortrijk, Oudenaarde, Moeskroen en Deinze.  Het bedrijf is de belangrijkste Mercedes-Benz dealer in Belux met een jaaromzet van ruim 144 miljoen euro of 3200 nieuwe voertuigen en investeert dit jaar fors in Kortrijk. Eerder dit jaar nam het bedrijf ook de Franse concessiehouders Mercedes-Benz Lille en Mercedes-Benz Valenciennes over.