BRUGGE – De West-Vlaamse ondernemer Guido Dumarey en de autosector, het hoort als blauw en zwart bij Club Brugge. Dat bewijst hij dezer dagen nog eens met de overname van het Britse hightechbedrijf Flybrid Automotive, dat niet alleen de autosector maar bij uitbreiding ook de hele transportsector (bussen, vrachtwagens, landbouwvoertuigen) nog grote diensten kan bewijzen.

Flybrid Automotive heeft een concept ontwikkeld met een vliegwiel dat energie recupereert. Voertuigen die remmen, wekken per definitie energie op. De recuperatie van die energie gebeurt via het vliegwielmechanisme. Onder meer de grote automerken Volvo en Jaguar zijn de technologie al volop aan het uittesten. Flybrid Automotive zelf heeft een testbaan in het Britse Silverstone, wel bekende naam in het circuit van de snelle auto’s.

Hoeveel Dumarey betaalt, is niet bekend. Zijn woordvoerder laat weten dat de overname aansluit bij de strategie van Dumareys bedrijf Punch Motive om volop in te zetten op innovatie toepassingen voor de toekomst. Punch Motive is vandaag al goed voor 500 miljoen euro omzet en 70 miljoen euro brutowinst. De belangrijkste participatie van Punch Motive is een fabriek voor versnellingsbakken in Straatsburg.