Als er iemand kan in slagen om Frankrijk weer recht te trekken, dan is het Emmanuel Macron. Dat is de stelling die de West-Vlaamse ondernemer en serial entrepreneur Guido Dumarey debiteerde aan de vooravond van de Franse verkiezingen. Hij verkondigde zijn stelling in de weekendbijlage van De Tijd.

Dumarey wijst er op dat Frankrijk op economisch vlak erg laag is gevallen. Bijna elk Amerikaans bedrijf met vestiging in de Hexagoon, zou een plan klaar hebben om te vertrekken. De reden is eenvoudig: het rigide economisch klimaat wat zich vertaalt in een totaal gebrek aan flexibiliteit. “Het Franse arbeidswetboek telt 3.325 pagina’s en 8.325 artikels”, aldus Guido Dumarey. “En het wordt nog steeds dikker. Frankrijk is echt wel heel diep gezakt, ook al blijft het potentieel groot.”

Oostendenaar Dumarey is zelf vrij actief in Straatsburg waar hij een gigantische fabriek runt waar hoogtechnologische en automatische versnellingsbakken worden gemaakt, zon 400.000 per jaar. Hij kocht de fabriek destijds van General Motors. Macron kwam de fabriek ook al bezoeken en maakte volgens Dumarey grote indruk. De West-Vlaamse ondernemer zegt te geloven in Macron omdat de nieuwe president een verleden heeft als zakenbankier en dat is een bijzonder grote troef. “Politici van zijn leeftijd hebben meestal geen kaas gegeten van de financiële wereld”, aldus Dumarey. “Maar de grote uitdaging waar hij nu voor staat, is voldoende steun vinden om zijn hervormingen in het parlement door te drukken.”