KORTRIJK – In Kortrijk werd Hangar K officieel boven de doopvont gehouden, in aanwezigheid van niemand minder dan premier Charles Michel. De stad en de betrokken partners (Barco, Cronos, VIVES, Howest, KU Leuven, Start it@KBC en U Gent) willen van Hangar K een unieke ontmoetingsplaats maken waarbij onderlinge kruisbestuiving tussen bedrijven van alle slag en kenniscentra centraal staat. 

Hangar K is letterlijk een co-creatie hub van de toekomst. Door starters, groeiers en mature bedrijven (genre Unilin of Barco) bij elkaar te brengen, wordt gehoopt op meer ondernemerschap, meer innovatie en meer creatie. “De mix moet zorgen voor kruisbestuiving”, aldus algemeen directeur Piet Verhoeven. “Het basisprincipe heet: we zijn er om te leren van elkaar in een open cultuur en -groot of klein bedrijf- we hebben de ambitie om te groeien.”

Burgemeester Vincent Van Quickenborne benadrukte ook dat Hangar K de ideale plaats is om starters te binden aan de eigen regio. Een brain drain omzetten in een brain gain, is dus een cruciale opgave. Bedrijven uit alle sleutelsectoren kunnen een onderkomen vinden in Hangar K: maakbedrijven, technologiebedrijven of zelfs voedingsbedrijven. De aanwezigheid van kennisinstellingen, hogescholen en universiteiten vormt het toetje op de taart. De stad meldt dat ze fors heeft geïnvesteerd in het project, dat naar het zeggen van Vincent Van Quickenborne binnen drie jaar op eigen benen moet kunnen staan.