Hans Luca zorgt voor primeur met Roemeense wijnen

Van het ene avontuur komt soms het andere. De West-Vlaamse ondernemer Hans Luca startte tien jaar terug een bedrijf op in Roemenië dat zich specialiseerde in het charteren van Luca hanspassagiers- en vrachtvliegtuigen (www.rcservices.ro). “Tijdens mijn vele reizen naar Roemenië, en vanuit persoonlijke interesse, heb ik ook de evolutie van de kwaliteit van de Roemeense wijnen wat kunnen volgen,” zegt Hans Luca. “De wijnen uit Oost-Europa zijn duidelijk in opmars, en de kwaliteit is bij meer en meer domeinen conform onze westerse normen en verwachtingen. Het grote verschil is dat deze wijnen nog altijd hun typische eigenschappen behouden hebben, en daardoor toch wel een aardig alternatief vormen voor de alom gekende Chardonnay en andere Merlots.”

Toch zijn de Oost-Europese wijnen soms moeilijk te vinden bij ons. Hans Luca past er op zijn manier een mouw aan en startte daarom een eigen importbedrijf voor Roemeense kwaliteitswijnen onder de noemer Tezauro. “De bedoeling is om de Roemeense wijnen bij ons te verdelen aan supermarkten, wijnhandels, horeca, particulieren,” aldus Hans Luca. “Inmiddels heeft Tezauro ook een webshop – www.tezauro.be – waar een overzicht te vinden is van het aanbod en wat meer uitleg over het hoe en waarom.”

Roemenië is het grootste wijnland van Zuidoost-Europa. Ongeveer 335.000 hectare zijn met wijnstokken beplant. Ruim een miljoen mensen zijn werkzaam in de wijnbouw. Qua klimaat heel erg geschikt voor wijnbouw en hier wordt dan ook al heel lang wijn gemaakt. Sinds de revolutie in 1989 werden de collectieve boerderijen ontmanteld. Wijngaarden werden teruggegeven aan de oorspronkelijke eigenaren en  voormalige staatsbedrijven in de wijnsector gingen samenwerkingsverbanden aan met buitenlandse wijnconcerns. Er werd/wordt volop in de wijnindustrie geïnvesteerd, met als gevolg sterk verbeterde producten, die door de uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding zeer aantrekkelijk zijn. De internationale wijnpers is lovend over de kwaliteit van de wijnen die de laatste paar jaar worden geproduceerd in Roemenië. Hans Luca verwijst naar een ronkende referentie: “Van alle wijngebieden rond de Zwarte Zee en in de Balkan is Roemenië hét land waarvan we het grootste potentieel kunnen verwachten, schrijft Hugh Johnson in zijn befaamde Wijnatlas. Dat zegt toch genoeg?” (KC)