Hans Maertens, Charles Beauduin, Michèle Sioen en alle anderen monsteren regering

maertens hansMet een doelgerichte “open brief” aan de Vlaamse en de federale regering, laakte Voka deze week het economisch beleid. Het is belangrijk dat onze regeringen ook in de tweede helft van de legislatuur inzetten op besparen, hervormen en investeren, en een gunstig klimaat creëren om te ondernemen, aldus Voka. De brief werd mee ondertekend door 80 ondernemers en figureerde deze week in De Tijd, De Standaard en De Morgen. Ondertussen is de boodschap die werd geschreven door Hans Maertens van Voka ook al opgepikt door andere media. Bij de tachtig topondernemers heel wat West-Vlamingen onder wie Charles Beauduin, Michèle Sioen, Xavier Bouckaert, Michel Delbaere, Michel Soubry, Bert De Brabandere, Bernard Thiers, Katheen Verhelst, Conny Vandendriessche, Philippe Vlerick, Geert Schotte, Paul Renson, Ludo Lievens, Peter Vyncke, Carl Dewulf, Bernard Deryckere, Jan Vergote, Jan Haspeslagh en nog een handvol anderen.

De boodschap is duidelijk: onze regeringen hebben al een lange weg afgelegd en hebben werk gemaakt van ingrijpende veranderingen. De eerste resultaten zijn er: er komen jobs bij en ondernemers willen meer dan ooit investeren. Toch blijft het herstel broos. De ondernemers roepen de regeringen op om geen snelheid te verliezen want de uitdagingen blijven groot. “We moeten de competitiviteit van onze ondernemingen verder versterken en veilig stellen voor de toekomst en daarom  moeten zowel op Vlaams als federaal niveau moedige stappen gezet worden,” aldus de open brief. “De afgelopen jaren is er nauwelijks bespaard, de overheidsuitgaven zijn de voorbije vijf jaar met liefst 15 miljard euro toegenomen tot meer dan 200 miljard. De overheden moeten dan ook dringend competitiever en efficiënter worden. Daarnaast wordt het dringend tijd dat er een nieuwe wet op de loonnorm komt omdat de loonkostenhandicap nog steeds 10 procent bedraagt. Een hervorming van de vennootschapsbelasting moet de zin om te ondernemen en te creëren ondersteunen, niet ondermijnen. Van de Vlaamse regering verwachten we 700 miljoen extra voor onderzoek en ontwikkeling en minstens een half miljard extra aan investeringen in infrastructuur voor mobiliteit en onderwijs.”

Met de brief willen alle partijen de regeringen oproepen om werk te maken van hervormingen en niet stil te vallen in de tweede speelhelft van de legislatuur. De match wordt immers bijna altijd gewonnen in de tweede helft. (KC)