Peter Vyncke, Paul Buysse, Vice-Prime Minister and Minister of Employment, Economy and Consumer Affairs Kris Peeters, Dirk Vyncke and Dieter Vyncke celebrate after winning the award ceremony for the twenty-second edition of 'Onderneming van het jaar' (Flemish company of the year), Tuesday 18 October 2016, in Brussels. BELGA PHOTO JASPER JACOBS

Peter en Dieter Vyncke van het gelijknamige bedrijf uit Harelbeke mochten dinsdagavond in Brussel de titel van “Onderneming van het Jaar” in ontvangst nemen. De krant De Tijd kiest elk jaar de zogenaamd beste onderneming van Vlaanderen. Vorig jaar viel de eer te beurt aan baggergroep DEME. Vyncke haalde het dit keer voor de neus van het eveneens West-Vlaamse LVD (familie Dewulf) uit Gullegem, het Antwerpse Boma en marketingbedrijf Gemaco.

Vyncke heeft een traditie om u tegen te zeggen. In 1912 werd de kmo opgericht door ene Louis Vyncke. Meer dan honderd jaar en vier generaties later zetten CEO Peter en COO Dieter Vyncke, zonen van Dirk Vyncke, het werk van hun voorvaderen verder. Vyncke bouwt en ontwerpt industriële energie-installaties voor de omzetting van biomassa-afvalstromen in groene energie. De wortels van het bedrijf liggen in België, maar ondertussen is Vyncke uitgegroeid tot een wereldwijde speler met vestigingen in Brazilië, Duitsland, Canada, de Verenigde Staten, Tsjechië, India, Maleisië, Thailand, China en Singapore. Vyncke realiseerde in 2015 een omzet van 100 miljoen euro en stelt 335 mensen tewerk. Het management noemt zijn medewerkers graag “Vynkeniers“, wat wijst op een informele en familiale sfeer.

Minister van Economie Kris Peeters overhandigde de award aan CEO Peter Vyncke. De CEO zei onder meer dat het familiebedrijf veel te danken had aan vader Dirk die zowat overal ter wereld de vlag van Vyncke heeft neergezet. De onderscheiding werd voor de 22ste keer uitgereikt door het consultancybedrijf EY, in samenwerking met De Tijd en BNP Paribas Fortis. “Vyncke is een internationaal, maar zeer authentiek bedrijf en is op korte tijd uitgegroeid tot een internationale speler”, zei graaf Paul Buysse, voorzitter van de jury. “Hun langetermijnvisie zorgt ervoor dat de jury ervan overtuigd is dat de aanpak van Vyncke getuigt van verantwoord kapitalisme.” (KC)