OOSTENDE – De activiteiten in de Haven Oostende laten een razende vooruitgang zien. Na jaren van onzekerheid heeft de Oostendse haven definitief zijn roeping gevonden.

Het Oostendse havenbestuur pakt bij het jaareinde graag uit met zijn realisaties. In de voorhaven liggen momenteel verschillende installatie- en hotelschepen: de jack up vessel Wind Server, Minerva (Deme), Pinta (Jan De Nul), Siem Moxie (hotelschip), Esvagt Mercator (hotelschip), Blue Fort (hotelschip), Boabarge (Jan De Nul). Ook het hotelschip Larissa meert nog aan.

Achter de sluis in het vlot- en houtdok liggen heel wat crew transfer vessels (ctv’s): MCS Boreas, Marineco Stingway, Sure Progress, Geo Focus, Arista, Aquata, Bayard 6 en schepen voor hydro-metingen: Geosurveyor XI, Geosurveyor VI, Geosurveyor IV, Geosurveyor XIV, Geoocean 2. Het visserijdok is dan weer de aanlegplaats voor de ctv’s Attender en Assister. Naast de offshore activiteiten zijn ook de bulkbewegingen in volle gang. Langs het hout- en vlotdok en het kanaal liggen Verdi (chemische tanker) en Fast Jef (bakstenen). Inmiddels wordt ook alles in gereedheid gebracht om vanaf maart 2018 de ferry’s te ontvangen ter hoogte van de RORO terminal aan kaai 105.

De activiteiten van vandaag bewijzen dat een beleid waarbij op verschillende markten gefocust wordt de beste manier is om economisch stabiel te blijven. De kernactiviteit van Haven Oostende blijft wel offshore wind, waarvan de activiteiten op de REBO-terminal en op de onderhoudssite in volle ontwikkeling zijn.  Dit alles gaat gepaard met een lokale en vaste tewerkstelling van 380 mensen in de business ‘offshore wind”.