Wie wil werken, die vindt ook werk. Dat is de slogan waarmee de stad Brugge en de haven van Zeebrugge dezer dagen mee uitpakken. In 2016 steeg voor het eerst in vijf jaar de werkgelegenheidsgraad in België, en dook de werkloosheidsgraad onder de 8 %. Ook in Brugge blijft de werkloosheid laag, gemiddeld 5,5%. Het aantal niet-werkende werkzoekenden lag al laag en blijft nog verder dalen. Daarnaast zien we een spectaculaire stijging van het aantal vacatures in Brugge en in zijn haven. Om aan deze krapte op de arbeidsmarkt tegemoet te komen, heeft de dienst Tewerkstelling van de stad Brugge besloten om op de Vlaamse Havendag van 17 september 2017 in Zeebrugge volop in te zetten op het doelgericht matchen van werkzoekenden en vacatures. Daarom heeft Stad Brugge samen met VDAB, MBZ en de Marine in ‘Mijn Brugge’ van 30 augustus tot 15 september een Pop-up werkwinkel over de haven van Zeebrugge ingericht. Daar zijn er op vandaag zo’n 1048 vacatures, die men door dit initiatief zo veel mogelijk ingevuld wil krijgen.

1500 werkzoekenden uit de ruime regio rond Zeebrugge werden gericht uitgenodigd naar deze pop-up werkwinkel, om te tonen welke jobs de haven biedt. Concreet werden ook nog eens 6 veel voorkomende beroepen in de haven uitgelicht, en door middel van banners voorgesteld: wat houdt de job in, wat is de startwedde, enzovoort? Tijdens de periode die loopt vanaf deze woensdag tot midden september zullen consultants van VDAB aanwezig zijn in ‘Mijn Brugge’ om met de werkzoekende te bekijken welke job voor hen het geschiktst is. Dit kan zowel tijdens groepssessies als in individuele gesprekken. Als er een match gevonden wordt, wordt de werkzoekende verder geholpen door de diensten van de VDAB tijdens het sollicitatieproces.

Op de Havendag zelf, gepland voor 17 september, zetten meerdere bedrijven hun deuren open en laten zo door middel van workshops, rondleidingen en demonstraties zien wat werken bij hen inhoudt. Bezoekers aan de Havendag zullen via qr-codes op de Havendagfolder naar de bedrijven met openstaande vacatures worden geleid. Deelnemende bedrijven/organisaties zijn APM Terminals, Depre Storage & Handling NV, Fluxys LNG Terminal, FOD Defensie, ICO, LINEAS, P&O North Sea Ferries, MBZ, PSA en de Vlaamse Visveiling.