De kans bestaat dat de Belgische havens vanaf 2018 een Europese vennootschapsbelasting moeten betalen. Dit zorgt bij alle betrokken havenbesturen (Zeebrugge, Antwerpen, Gent) voor grote vraagtekens.

De havenbesturen zijn het er zowat over eens dat Europa hiermee twee maten en twee gewichten hanteert. Duitse, Italiaanse en Spaanse havens lijken immers voorlopig uit de boot te vallen, tot grote ergernis van de Vlaamse havens. Volgens Joachim Coens, topman van de Zeebrugse haven, dwaalt Europa met zijn voorgenomen belasting. “We zijn een publiek bedrijf en geen commercieel bedrijf”, luidt de redenering van Coens.

De eventuele belasting zou een groot impact kunnen hebben op de rekeningen, en meer bepaald de winst gevoelig kunnen afromen. De Zeebrugse haven maakte vorig jaar en boekhoudkundige winst van om en bij de 15 miljoen euro. Een Europese vennootschapsbelasting zou naar berekening tussen de 1 en de 5 miljoen euro kunnen vergen en dus kunnen zorgen zorgen voor een stevige hap. Coens, daarin gesteund door zijn Antwerpse collega, overweegt nu juridische stappen. Daan Schalk, voorman van de haven van Gent, neemt voorlopig nog een afwachtende houding aan.