De haven van Zeebrugge ontvangt steeds meer en grotere cruiseschepen. Dat zei gedeputeerde voor Toerisme Franky De Block (sp.a) in het provinciaal halfrond. Het aantal cruiseschepen dat aanmeert in Zeebrugge is de voorbije jaren fors gestegen”, aldus De Block. Tegelijk komen er recent ook grotere schepen naar Zeebrugge, waardoor het aantal passagiers nog meer dan evenredig stijgt. Een en ander blijkt uit gegevens van Westtoer. Het aantal passagiers wordt geraamd op basis van de passagiersrechten.

Zeebrugge zet sinds enkel jaren fors in op het aantrekken van cruiseschepen. Ook dit jaar wordt afgestevend op een recordaantal schepen. Volgens Franky De Block zal er opnieuw sprake zijn van een lichte groei in vergelijking met 2016. Ter vergelijking: in 2013 zag Zeebrugge 108 cruiseschepen aanmeren, goed voor 224.354 passagiers-toeristen. In 2016 was dat al gestegen naar respectievelijk 142 en 371.543. Beide cijfers zullen eind dit jaar zo goed als zeker hoger afklokken.

Terwijl Zeebrugge het relatief goed doet, doet zich in Oostende precies de omgekeerde beweging voor. “Daar daalt het aantal cruiseschepen de laatste jaren en de schepen worden ook kleiner”, aldus de Block. In de Koningin der Badsteden gooiden in 2016 amper 13 cruiseschepen hun anker uit, goed voor 2.144 reizigers. In 2015 was er nog sprake van 5.845 passagiers.