ZEEBRUGGE – Een fusie van de havens van Antwerpen en Zeebrugge lijkt dichterbij te komen. Dat moet althans blijken uit een bijdrage van De Standaard, dat sprak met diverse tenoren uit beide kampen.

In Brugge blijkt er alvast op politiek vlak veel bereidheid. Begin dit jaar liet burgemeester Renaat Landuyt al weten dat er gesprekken lopen over meer samenwerking. In De Standaard toont oppositieleider Pol Van Den Driessche (N-VA) zich ook positief tegenover deze toenadering. “In een sector die zo kosmopolitisch is, moeten we stoppen met middeleeuws te denken”, aldus Van Den Driessche.

“De geesten voor een havenfusie staan politiek anders dan een paar jaar geleden”, zegt ook transporteconoom Thierry Vanelslander van de UAntwerpen. Hij ziet vooral een andere verstandhouding aan de top van de twee havenbesturen. “De nieuwe Antwerpse havenbaas Jacques Vandermeiren heeft een andere stijl”, meent Vanelslander. “Tussen Joachim Coens en Eddy Bruyninckx (de vorige Antwerpse havenbaas) was er meer dan één gevoeligheid.”

Vanelslander denkt dat Zeebrugge heel wat voordeel zou kunnen doen bij een deal met Antwerpen, zeker nu de West-Vlaamse haven veel containertrafiek heeft verloren. Steeds volgens dezelfde bron zien Chinese rederijen dit Vlaams gebied met zijn diverse havens als één grote zone.