Havens Zeebrugge en Antwerpen schrijven geschiedenis

kaft overzicht avondDe havens van Zeebrugge en Antwerpen hebben een historisch akkoord ondertekend over effectieve samenwerking. Dat gebeurde tijdens een Vlaamse handelsmissie in Chili, in aanwezigheid van minister Ben Weyts. Beide havens willen zich in het buitenland daadwerkelijk profileren als één geheel”.

Er zal meer bepaald worden samengewerkt om gezamenlijk containertrafiek aan te trekken, en dat via een soort van “doorverwijsfunctie” naar elkaar.

Vooral Zeebrugge kreeg het dit jaar krap lastig en verloor veel containertrafiek, niet in het minst aan Rotterdam. Nu de beide havens bereid zijn om de handen in elkaar te slaan, hopen ze het tij te doe keren. Namens de haven van Zeebrugge zette Joachim Coens zijn handtekening onder de de deal.

Zeebrugge komt trouwens met nog meer positief nieuws. De West-Vlaamse haven mag zich opnieuw de grootste auto overslaghaven van de wereld noemen. In 2015 zullen om en bij de 2,5 miljoen auto’s via Zeebrugge in- of uitgevoerd worden. Sinds jaren strijden het Duitse Bremershaven en Zeebrugge om de titel van grootste overslaghaven voor auto’s. Nu Zeebrugge de nummer één is, heeft dat ook gevolgen voor de tewerkstelling. Momenteel staan zo’n 1557 dokwerkers in voor d ein- en uitvoer van wagens. In 2016 komen er tweehonderd nieuwe dokwerkers bij, na een intensieve opleiding van drie werken. (KC, foto MBZ)