Het West-Vlaamse VDC-Retail van sterke man Hein Vandecasteele investeert 8 miljoen in een groothandel van motorolie in Noord-Duitsland. Dit gebeurt via een rechtstreekse overname en dus een honderd procent belang in de Duitse vennootschappen Vaho Gmbh en dochterondernemingen, beiden gelegen in Noord-Duitsland nabij Hannover.

Het is de eerste buitenlandse investering van Hein Vandecasteele die naast zijn activiteiten in de retail (tabakswinkels) reeds een viertal jaar actief is in de motoroliebranche. In 2014 werd de nv Vroman te Vichte overgenomen (met als merken Ardeca en Raxol) en begin 2017 werd de firma JS Oil met het merk Pen1One uit Wondelgem overgenomen. In Vichte verhandelt Vroman tot 100.000 liter per dag van allerlei oliën, vetten en koelvloeistoffen voor automotive, industriële en agrarische doeleinden. Met de huidige transactie in Duitsland, ter waarde van 8 miljoen euro verdubbelt de groep nagenoeg zijn omzet in de motoroliebranche tot 40 miljoen.
Het zijn voornamelijk de schaalvoordelen die een meerwaarde bieden voor de groep, aldus Hein Vandecasteele.
De vestigingen in Duitsland (11.000 en 9.000 m2) vertegenwoordigen momenteel 20 miljoen euro aan omzet in de verkoop van smeermiddelen. Gezien de groei wordt de capaciteit op het terrein nog uitgebreid naar automotive spare parts. Geconsolideerd tekent de hele groep van Hein Vandecasteele voor een omzet van 105 miljoen euro. Hein Vandecasteele werd eerder dit jaar met met zijn groep en in zijn kmo-segment uitgeroepen tot snelste groeier van West-Vlaanderen, en dit door het weekblad Trends.