Herbestemming Nelca op kruissnelheid

DCIM101MEDIA

Sinds eind september beweegt er heel wat op en rond de oude site van Nelca in Lendelede. Grote werfdoeken in de Stationstraat kondigen nieuwe zuurstof aan voor de gemeente. De oude tapijtsite maakt vanaf 2017 plaats voor 7,1 ha KMO’s, nieuwe woongelegenheid en kwalitatieve duurzame publieke ruimte. De sloop zit volgens de intercommunale Leiedal perfect op kruissnelheid. In deze fase is de Harelbeekse aannemer BSV volop bezig met de voorbereidende afbraakwerken, in overleg met diverse partijen en na samenspraak met de buurt.

Projectingenieur Ignace Braecke van Leiedal ziet dat alles naar wens loopt: “De sloop verloopt vlot,” zegt Braecke. “De werf verandert voortdurend. Op Nelca Noord is de asbest al in grote mate verwijderd, eind 2015 kan dit afgerond worden. Van de vroegere ververij en snijzaal blijft niet veel meer over. De volledige bovenbouw, met andere woorden alles wat boven de grond zichtbaar is met uitzondering van de vloerplaten, is reeds afgebroken. De overige gebouwen volgen tegen begin 2016. Daarna start de asbestverwijdering op Nelca Zuid.”

Eens deze sloopwerken en de sanering uitgevoerd zijn, starten na de zomer van 2016 de infrastructuurwerken, zoals de aanleg van wegen en waterbuffers. Volgen Leiedal is er veel interesse voor de nieuwe site. De vraag naar ruimte om te ondernemen is groot in onze regio. Leiedal hoopt in 2017 de verkoop van bedrijfsgrond op plan te kunnen starten. Heel wat ondernemers kijken al vele jaren uit naar deze realisatie. Eind 2016 actualiseert Leiedal de lijst van kandidaat-kopers. (KC)