Deze week beginnen Herman Schotte en zijn meewerkende echtgenote Wivine Hellebuyck aan wat zij ‘de grote oogst’ noemen. Op de flanken van de Rode Berg, in Westouter, baten zij het wijndomein Vidaigne uit, met een prachtig uitzicht op het noorden van Frankrijk. De wijnstokken, 1200 stokstijve soldaatjes, maken indruk op elke bezoeker. De komende dagen worden eerst de  witte druiven geplukt, de rode volgen iets later. Na intense bewerking als persing, gisting wordt de wijn na maanden uiteindelijk gebotteld.

“2017 wordt een topjaar want we kunnen de wijnpluk twee weken vroeger starten ,” benadrukt Herman Schotte die 79 jaar is. Begin deze eeuw, vijftien jaar terug, plantte de voormalig gekende kinderarts uit Ieper zijn eerste wijnranken in Westouter, op het domein van zijn vader. Wat begon als een hobby werd in 2003 een passie en al snel een heuse job. Het terrein werd tot 50 are uitgebreid. Samen met zijn vrouw Wivine buigt de voormalige kinderarts zich seizoen na seizoen vol overgave en met veel kennis over zijn wijnproductie die  in 2005 en 2006 het etiket van de beste Belgische wijn kreeg.

Vandaag cultiveert Vidaigne de wijn op een terrein van anderhalve hectare. Op jaarbasis worden een 1.400 wijnflessen klaar gestoomd. Geen massaproductie dus maar de wijn zelf heet exquise te zijn. De betere West-Vlaamse restaurants hebben het aanbod van Schotte in huis gehaald: Hertog Jan, Hof van Cleve, Table d’Ami, De Gouden Haerynck, Pegasus, Boury of Saint-Nicolas. Bezoekers van het domein of particulieren kunnen ook rechtstreeks aankopen ‘zolang de voorraad strekt’.

Van kinderarts tot gemotiveerde wijnmaker. Het verhaal van Herman Schotte leest als een mooi boek met veel goede smaak. Het echtpaar Schotte heeft drie kinderen. De wens van de vader? Dat ze de traditie mogen verder zetten”, aldus Herman Schotte.