Amper tien maanden na de lancering van de kmo-zone Muster, blijkt de hele site al uitverkocht aan hoofdzakelijk startende of jonge ondernemers. Muster is de nieuwe naam voor de oude site van het metaalconstructiebedrijf Demeester. Projectontwikkelaar Think Urban van Leopold Dekeyser en Jean-Marie Descamps zorgde voor een tijdelijke nieuwe invulling en hoopte om jonge kmo’s naar de rand van Heule te lokken. Die ambitie is geslaagd want liefst 42 creatieve ondernemers hebben er een onderkomen gevonden aan de rand van de Heulebeek. De kmo’s komen zowel uit de dienstensector als uit de industrie. Ook een aantal vrije beroepen heeft er onderdak gevonden in een originele setting.

Bij de voorstelling van het project dat de roepnaam “Muster” meekreeg, vergeleek de Kortrijkse schepen Wout Maddens het ondernemersdorp met een soort “mini-Berlijn”, ofte een plaats waar het ondernemerschap in zijn puurste vorm en in een onbevangen ruimte, wortel kan schieten. Kennelijk doen de aanwezige ondernemers onder elkaar al handig en efficiënt aan netwerking, kruisbestuiving en zelfs business.

Think Urban geeft zichzelf vijf jaar de tijd, tot in 2021, om een definitieve invulling te geven aan de site. De gronden zijn uniek gelegen in het centrum van Heule. Think Urban wil een grondige bezinning in samenwerking met stakeholders, zoals besturen of bewoners uit de buurt. Daarom werd tijdens het Sinksenweekend ook al een bevraging opgestart. De bedoeling is om in dialoog tot een consensus te komen over de toekomst. Alvast een mooi voorbeeld van democratische inspraak. Om de “tweespraak” mee vorm te geven, wordt elke eerste zaterdagmorgen van de maand ook een overdekte markt georganiseerd. Ook dat initiatief kan op stijgende belangstelling rekenen. De drijvende krachten van het Kortrijkse Think Urban zijn Leopold Dekeyser en gewezen KBC-man Jean-Marie Descamps, naast twee andere stille vennoten. Think Urban heeft zich ook voor een deel ingekocht in de oude site.