“Hidden champion” Summa krijgt GIMV als hoofdaandeelhouder

De Vlasumma-belgium-factoryamse participatiemaatschappij Gimv verwerft de meerderheid in het West-Vlaamse Summa, een innovatieve speler op het vlak van snijmachines voor de grafische sector. Het management van Summa investeert naast Gimv ook zelf in deze transactie. De ambities zijn voluit inzetten op verdere geografische expansie en nieuwe innovatieve producten op de markt brengen. Summa (www.summa.eu) is Europees marktleider in het segment van de rolsnijmachines, waarmee flexibele materialen op rol snel kunnen worden versneden. Sinds enkele jaren is de onderneming ook actief in de markt van vlakbed-snijmachines, die toelaten om nauwkeurig en snel complexe vormen uit harde materialen te snijden. Beide type machines worden in de grafische sector gebruikt tijdens het afwerkingsproces voor het versnijden van karton, textiel, vinyl, plexiglas, enzovoort. De wereldwijde verkoop gebeurt via een internationaal dealernetwerk.

De historiek van het bedrijf, dat gevestigd is in Gistel (België), gaat terug tot 1973. Sindsdien wisselde het bedrijf meermaals van eigenaar tot het in 1999 in handen kwam van de huidige Amerikaanse eigenaar samen met 2 Belgische vennoten uit het huidige managementteam. In 2015 realiseerde het bedrijf met 52 werknemers een omzet van 17,7 miljoen EUR. De ambitie is om dit cijfer tegen 2020 met meer dan 50 procent te laten stijgen. Dit wil het bedrijf realiseren door enerzijds zijn marktpositie in Azië en de Verenigde Staten verder uit te bouwen, en anderzijds door zijn marktaandeel in de markt van de vlakbed-snijmachines verder op te krikken.

Volgens Tom Van de Voorde, partner Gimv Smart Industries, is Summa het schoolvoorbeeld van een “hidden champion”.  Erwin Vandousselaere de CEO van Summa, verklaart zich tevreden met de intrede van Gimv als nieuwe partner. (KC)