Historisch fotoboek over ondernemer Baldewijn Steverlynck

Cover boek - Fotograaf SteverlynckKortrijkzaan Pierre-Paul De Beir bracht zopas in eigen beheer een zonder meer uniek fotoboek uit over zijn grootvader Baldewijn Steverlynck, in het interbellum ondernemer-avant-la lettre en één van de belangrijkste figuren ook in de Vlaamse beweging. Het voorwoord is van niemand minder dan Herman Van Rompuy die via zijn vrouw (Geertrui Windels) onrechtstreeks familie is van de Steverlyncks. De gewezen premier en emeritus Europees boegbeeld noemt Baldewijn Steverlynck zonder meer een briljant figuur die door de twintigste eeuw walste met grote namen als Lieven Gevaert, Joseph “Seppe” De Coene of Leon Bekaert. Het waren allemaal figuren met een hart voor ondernemen, met een uitgesproken Vlaams karakter en met veel sociaal engagement.

Baldewijn Steverlynck was voorzitter van het Vlaams Economisch Verbond (VEV, het huidige VOKA) en was samen met figuren als Victor Cambien, Jozef Delbaere en Fernand Collin mede oprichter van de huidige KBC. Dat was in 1935. In het Kortrijkse en daarbuiten was hij een notoir en wel gerespecteerd textilien, onder meer met de opstart, in 1921, van de Groeninghe Ververij en met de uitbouw in binnen- en buitenland (Argentinië) van Picanol.

Auteur Pierre-Paul De Beir onthult in dit merkwaardige boek vooral ook de grote passie die Baldewijn Steverlynck, vader van dertien kinderen nota bene, had voor de fotografie. De boven water gehaalde foto’s zijn op zijn zachtst gezegd unieke documenten over een vervlogen tijd. (KC)

Meer info: ppdb@tramanco.com