Ieperling Edouard Vermeulen wil er nog minstens tien jaar mee doorgaan

De vijfstedouard-vermeulenerrencouturier Edouard Vermeulen van het modehuis Natan wil er nog minstens tien jaar mee doorgaan. Dat zei hij dinsdag in Kortrijk tijdens een conférence avond georganiseerd door de Frans-Belgische vriendenkring Kortrijk (AFBC). De Ieperling van geboorte was er de centrale gast en gaf er zijn visie op zijn leven en werk. Zijn ouders, kranige tachtigers, waren aandachtige luisteraars naast 120 genodigden.

Edouard Vermeulen wordt alom geroemd met zijn klasrijke collecties voor dames “tussen de dertig en de zeventig” zoals hij zelf zegt. Hij werd in Ieper geboren in 1957 en liep er school (latijn grieks) tot aan zijn achttiende. In de jaren tachtig ging hij als couturier aan de slag in Brussel, hoewel hij een andere vorming (interieurarchitect, Sint-Lucas) had genoten. Met Natan stootte hij door naar de absolute top van de Belgische mode. De koninklijke familie is vaste klant bij Natan. In 2017 wordt hij zestig. Maar de kinderloze en altijd eenvoudig gebleven Edouard Vermeulen wil er naar eigen zeggen nog minstens tien jaar tegenaan gaan. Daar heeft hij ook een goede reden voor: het heilig vuur brandt nog steeds. “Elke dag opnieuw ga ik er nog met evenveel passie en goesting tegenaan,” zegt de modekoning. “Die passie en die zin om hard te werken, dat zal misschien wel te maken hebben met mijn West-Vlaamse roots zeker?” Zijn bedrijf Natan, met hoofdzetel aan de Louizalaan, is goed voor om en bij de 12 miljoen euro omzet en geeft aan net geen vijftig mensen werk.

Charles Vermeulen, de vader van Edouard Vermeulen, was als ondernemer een bekend figuur in het Ieperse. Hij had er in de jaren stillekes een eigen brouwerij (Ypra). In juni gaat er in Ieper een Natan-expositie open. (KC)