Het Ieperse familiebedrijf Syx Automations, een echte verborgen parel in het West-Vlaamse landschap, heeft voortaan Oostenrijkse aandeelhouders. De Oostenrijkse groep Gantner, een gigant in de sector met aanwezigheid in zeventig landen wereldwijd, kocht de meerderheid in Syx over van holdingsmaatschappij Sofindev. Syx is een specialist van toegangscontrole, hoofdzakelijk in de recreatieve sector. Om een paar voorbeelden te geven: als u de zoo van Antwerpen binnenkomt, of het Rijksmuseum in Amsterdam of een bezoekje brengt aan de Londense Tower Bridge, dan heeft Syx de software geleverd om uw ticket valideren.

In de nieuwe constellatie blijft CEO Dirk Syx aan boord, zowel als CEO als in de functie van aandeelhouder. Hij tekent uiteraard voor een minderheidspakket. Door de instap van Gantner moet Syx nieuwe mogelijkheden krijgen. Het Ieperse bedrijf leverde alleen software toepassingen, terwijl Gantner én software én hardware in huis heeft. Syx was hoofdzakelijk gefocust op de Benelux, waar Gantner amper aanwezig was. Of met andere woorden: beide partners kunnen elkaar veel bieden en bestempelen hun nieuwe relatie als erg complementair.

Dirk Syx is het prototype van een no nonsense entrepreneur, die niet beroerd is om zijn bedrijf meer vaart te geven door samenwerking met kapitaalkrachtige partners. Met het Brusselse Sofindev klikte het destijds “binnen de paarminuten”, zei Dirk Syx enkele jaren terug in het blad Ondernemers van Voka. Sofindev verkocht nu zijn pakket aan een industriële groep die zoals Syx altijd denkt in termen van groei. De twee bedrijven samen zijn goed voor om en bij de 50 miljoen euro omzet.