Ikea nog lang niet in Wevelgem

ikea 2De plannen van Ikea om een nieuwe vestiging te openen in Wevelgem zijn nog lang niet levensvatbaar. Dat zeggen bronnen dicht bij het dossier. De Zweedse winkelreus pakte de voorbije dagen uit met een zelf bevolen mobiliteitsstudie over de ontsluiting en dat weliswaar zeer subjectieve plan kleurt positief. De geloofwaardigheid ervan is echter een andere vraag.

Normaliter moet de “blijde intrede” van Ikea in West-Vlaanderen niet verwacht worden voor 2020, ook al werd het dossier nu al op Vlaams niveau geïntroduceerd. Finaal zal Vlaanderen (het Vlaams Gewest) in overleg met en na advies van de lokale autoriteiten, het licht op groen moeten zetten. Eén van de hete hangijzers in het dossier Ikea/Wevelgem is de vestigingsplaats. De beoogde site staat nu nog ingekleurd als landbouwgrond, en dus moet dat statuut in het beste geval aangepast worden naar grond met een  economische bestemming. Dit zal een uitgebreide studie vergen in de vorm van een MER (Milieu Effecten Rapport). Ook buurtbewoners verzeten zich tegen de plannen van de Zweedse multinational.

Volgens Ikea biedt West-Vlaanderen een groot potentieel omdat consumenten vooral dicht bij huis willen bediend worden. De dichtst bijzijnde Ikea in Vlaanderen ligt in Gent. Maar vlak over de grens, op pakweg vijftien minuten rijden van Kortrijk, ligt er ook een Ikea meubelstore in de Rijselse voorstad Lomme (waar ook Kinepolis een vestiging heeft). Maar spijts de geografische nabijheid, trekt die winkel om de een of andere reden weinig West-Vlamingen aan. (KC)