In Oostende geldt het adagio: “The future is blue!”

Nieuwjaarsreceptie Ondernemend Oostende © Els Verhaeghe- Soenen Verhaeghe en C° Gerststraat 122, 8400 Oostende 059/ 50 43 43 - 0475/27 67 91 www.jjsoenen.be els@jjsoenen.be

Voor Johan Verborgh, regiovoorzitter voor Voka in de regio Oostende, kan er niet de minste twijfel over bestaan: “De toekomst van Oostende kleurt blauw.” Dat zei hij tijdens een druk bijgewoonde Nieuwjaarsreceptie waarop honderden ondernemers uit de kustregio present tekenden. Verborgh had het meer bepaald over de “blue economy” en over de “blue sky” van Oostende.

“Het eerste waar we in Oostende aan denken is de Blue Energy,“ aldus de regiovoorzitter. Daarbij verwees hij uitdrukkelijk naar de haven en naar de offshore industrie, waar zich een Belgische bedrijvencluster vormt met internationale knowhow en expertise. “De Blue Industry gaat in stijgende lijn,” zegt Verborgh. “Dit jaar start de bouw van het vierde windmolenpark, Nobelwind. Dat zal 185.000 gezinnen voorzien van stroom. Nog eens een jaar later start men met de bouw van het grootste windmolenpark Northern, dat zal 350.000 gezinnen voorzien van stroom. Deze offshore industrie biedt enorm veel lange termijn opportuniteiten aan tal van toeleveranciers in de regio. Het is dan ook belangrijk om het draagvlak uit te breiden en te bestendigen voor de toekomst. Niet alleen is deze energievorm erg hard nodig als we de voorwaarden van het klimaatpact 2020 willen halen, maar bovendien biedt deze industrie veel werkgelegenheid en bouwen we knowhow op. Knowhow waar we een stap voor zijn op onze omringende landen, knowhow die we kunnen exporteren.”

Gehoopt wordt dat ook de Campus Greenbridge (in samenwerking met de universiteit Gent) kan uitgroeien tot een “Blue Valley“.

Johan Verborgh had het ook over de “Blue Sky” van Oostende, een verwijzing naar de luchthaven en het toeristisch potentieel. Het aantal passagiers dat gebruik gemaakt heeft van de luchthaven Oostende-Brugge is vorig jaar gestegen met 9,1 procent, met dank aan Jetair. Bovendien zijn er in 2015 met Barcelona en Rome twee nieuwe succesvolle bestemmingen bijgekomen. Met Pasen komen er nog drie extra bestemmingen: Nice (Frankrijk) en de Bulgaarse steden Varna en Burgas. Oostende wil ook scoren als toeristische toplocatie, niet alleen voor klassieke verblijven maar ook als seminariestad voor zakenlui. (KC/ foto JJ Soenen en Els Verhaeghe)