Industriepark Kortrijk-Noord heeft 22 hectare bijkomende ruimte

kortrijk-noordDe intercommunale Leiedal heeft samen met de gemeente Kuurne en de stad Kortrijk de uitbreiding van het bedrijventerrein Kortrijk-Noord op feestelijke wijze gevierd. De infrastructuurwerken van het 22 hectare groot gebied zijn afgewerkt, met oog voor ecologie en economie. De site biedt bijkomende plaats aan tien tot vijftien grote bedrijven en een aantal kmo’s. In het voorjaar 2015 gaven Leiedal, de gemeente Kuurne en de stad Kortrijk het startschot voor de uitbreiding van het bedrijventerrein Kortrijk-Noord. De uitbreiding is 22 hectare groot, 18 hectare op grondgebied van Kuurne en 4 hectare op grondgebied van Kortrijk. De zone strekt zich uit tussen de Izegemsestraat (Kortrijk) en de Sint-Katriensteenweg (Kuurne). Vandaag zijn de infrastructuurwerken zo goed als afgerond en is Leiedal klaar om nieuwe bedrijven te ontvangen. 

De interesse vanuit de bedrijfswereld is groot. Twee bedrijven kochten reeds een perceel aan. Transport De Rudder was het eerste bedrijf dat het momentum van de uitbreiding aanwendde om verder te groeien op de site. Ook nv Linum komt naar het uitbreidingsgebied. De onderhandelingen met vijf andere kandidaat-investeerders zijn lopende. De uitbreidingszone is kwalitatief ingericht en afgewerkt naar het aanpalende open gebied. Een ecologische groenzone van dertig meter doet dienst als buffer voor het volledige bedrijventerrein. Deze buffer bestaat uit een combinatie van struikgordels, bomen en moerasbos met een geïntegreerd watersysteem. Het gescheiden afwateringsstelsel zorgt voor een aparte afvoer van afval- en regenwater. Grote waterbufferbekkens bevorderen een vertraagde afvoer naar de Vaarnewijkbeek. De bekkens doen ook dienst als blusvijvers. De nieuwe biotoop lokte sinds de de aanleg al heel wat unieke fauna en flora.

Het regionale bedrijventerrein Kortrijk-Noord is het grootste én oudste bedrijventerrein van het arrondissement Kortrijk. De eerste bedrijven streken er neer begin de jaren ‘60. Vandaag zijn er zowat 160 ondernemingen actief, goed voor zo’n 6000 werknemers. Met de uitbreiding komen er nog een pak bij. Dat maakt van Kortrijk-Noord een kernspeler in de regio op het gebied van werkgelegenheid. (KC)