Interieur maakt topdesigners bekend

Terra IncognitaDe Biënnale Interieur (dit jaar van 14 tot 23 oktober in Kortrijk) heeft uit tachtig inzendingen uit twintig landen finaal vijf internationale ontwerpen weerhouden die later dit jaar in aanmerking komen voor een award. De focus ligt bij deze editie op het ontwerpen van een bar met een sterke verbinding tussen design en foodconcept.

Van de vijf weerhouden kandidaturen komen er drie uit het buitenland en twee uit Vlaanderen: Terra, een concept van Carolien Pasmans, Bram Aerts en Claudio Saccuci van TRANS Architectuur en Stedenbouw in Gent (België) en Made Found, een ontwerp van Jon Kleinhample en Maša Lončarič van Klein Agency in Antwerpen (België). Het project Terra (zie foto) verraste de jury met een uitgepuurd ontwerp voor een bar opgebouwd uit betonblokken met centraal een veld waarop paddenstoelenvariëteiten groeien. Het symboliseert het samenkomen rond natuur en voedsel. Made Found brengt dan weer een combinatie van oude, vergeten boomstronken met “digital wood”’.

West-Vlaamse ontwerpers haalden dan wel niet de finale selectie, toch kregen er twee een eervolle vermelding. Die eer was weggelegd voor Root, een concept van Jessy Van Durme en Sophie Vanwynsberge uit Kortrijk en voor Kortrijkzaan Olivier Caluwier van Five Am met zijn project Tops. De Interieur awards maken sinds 1970 deel uit van de Biënnale Interieur. Deze wedstrijd voor nieuwe producten en concepten is een belangrijke springplank voor ontwerpers. Doorheen de jaren kunnen de awards terugblikken op een indrukwekkend palmares. (KC)