Vijf jaar nadat de West-Vlaamse ondernemer Ivan Sabbe de hand wist te leggen op ISPC, verkoopt hij alweer de groothandel met thuisbasis Gent en bijhuizen in Brussel en Luik. Koper van dienst is de grootdistributeur Sligro. Het Nederlandse concern Sligro is een toonaangevende totaalgroothandel voor professionals in food. Het bedrijf is onderdeel van het beursgenoteerde Sligro Food Group. Met 49 zelfbedieningsgroothandels, 9 bezorggroothandels en een assortiment van ruim 60.000 artikelen bedient Sligro bedrijfsmatige klanten in Nederland en voorziet hen van kwalitatieve food, non-food en dagverse producten. Knowhow en persoonlijke service staan hoog in het vaandel, aldus het bedrijf zelf.

Ivan Sabbe was in de beginjaren van zijn loopbaan actief in het eigen familiebedrijf (tapijtbedrijf Prado uit Kuurne). Later ging hij aan de slag bij het Mechelse Pauwels alvorens CEO te worden bij Lidl Belgium. Onder zijn leiding nam Lidl een kwantumsprong in België: van één winkel naar meer dan tweehonderd. Na een verrassende overstap in de politiek (bij Lijst Dedecker voor wie hij Vlaams parlementair was), kocht hij in 2012 de groothandel ISPC, dat toelevert aan de horeca over heel België.

Sligro noch ISPC maken een overnamebedrag bekend. Sabbe zocht het voorbije jaar vruchteloos toenadering tot andere Belgische groothandels omdat schaalgrootte nu eenmaal een noodzaak is. Toen dat niet lukte zocht hij naar alternatieven. Het Nederlandse bedrijf Sligro is een absolute reus in de sector. Sligro wil onder de namen Sligro/ISPC een netwerk van zelfbedienings- en bezorggroothandels bouwen voor horeca en grootverbruik in België, aldus het persbericht. Na de overname van ISPC tekent Sligro voor een omzet van ruim 240 miljoen euro per jaar. ISPC zal met 85 miljoen euro een aanzienlijke bijdrage leveren in het nieuwe verhaal, ook al was het in 2015 licht verlieslatend. Volgens Ivan Sabbe is de overname de beste garantie voor de toekomst. “Dit is een belangrijke nieuwe stap voor het bedrijf en zal bijdragen tot de verdere groei van ISPC onder de namen Sligro/ISPC,” aldus Sabbe. “Ik ben ervan overtuigd dat we hierdoor ons trouw cliënteel nog beter zullen kunnen bedienen.”

Ivan Sabbe (56) zal naar eigen zeggen nog zes maanden meedraaien bij ISPC en daarna het bedrijf verlaten “om iets anders te doen”. Sommige media suggereren dat hij een terugkeer naar de politiek overweegt.