J. Cortès opent nieuwe fabriek op de Dominicaanse Republiek

CortesJ. Cortès, de tabaksgroep van de familie Vandermarliere, investeert om en bij de 2 miljoen euro in de uitbreiding van de eigen productie. Naast de faciliteiten in Zwevegem-Knokke (65 medewerkers), Handzame (55 medewerkers) en nieuwe faciliteiten in Sri Lanka (2.000 medewerkers) wordt dit jaar ook voor het eerst  een eigen fabriek geopend op de Dominicaanse Republiek. Deze site zal onder leiding staan van de Vlaming Edouard Bouten (Brugge), en zal tabak verwerken zoals UTP nu reeds doet in Sri Lanka. Vanuit de Dominicaanse Republiek wil J. Cortès huidige maar ook toekomstige Amerikaanse klanten bedienen. Momenteel is de greenfield fabriek op de Dominicaanse Republiek in volle opstart en zal snel een vijftigtal medewerkers tellen.

De familie Vandermarliere laat, in een moeilijke sector, niet na toch nieuwe initiatieven te nemen. Dat geldt ook voor nieuwe producten. Het voorbije weekend werd aan een keurgroep van klanten een gloednieuwe topsigaar voorgesteld: de Short Robusto, met een uniek Sumatra dekblad. De tabak komt uit een mix van landen: een vleugje Cuba vermengd met aanbod uit  Brazilië, Indonesië en de Dominicaanse Republiek. Met dit soort acties blijft J. Cortès streven naar nieuwe groei. Innovatie is in alle sectoren belangrijk en dit geldt ook in een nichesector zoals tabak. CEO Fred Vandermarliere geeft tekst en uitleg: “Liefhebbers van sigaren zijn notoire levensgenieters,” vertelt hij. “Dat willen wij ook accentueren. De slogan waarmee we naar de markt gaan, heet niet toevallig: Don’t smoke but enjoy. Ons nieuwste product speelt daar eens te meer op in. Voor een kort maar intens rookmoment biedt de Short Robusto het hoogste genot.”

J. Cortès is op negentig jaar tijd gegroeid van één sigaar naar liefst 500 miljoen sigaren wereldwijd. Het onafhankelijk gebleven familiebedrijf heeft zich in de tweede en derde generatie opgewerkt tot één van de top tien spelers in de wereld, en dat zonder zijn roots in Vlaanderen te verloochenen. “J. Cortès is geen oude dame maar een springlevend jong meisje,” zeggen vader Guido en zoon Fred Vandermarliere. (KC)