Jean-Pierre Saelen – Communicatie is essentieel voor het bedrijfsleven

JPS speech foto 1In het noorden van de provincie West-Vlaanderen geniet Jean-Pierre Saelen niet alleen bekendheid als ondernemer, hij wordt er ook alom gerespecteerd omwille van zijn groot maatschappelijk engagement en zijn integriteit.

Vandaag is hij nog altijd actief als gedelegeerd bestuurder van vastgoedmakelaar Belfimmo. Lange tijd leidde hij het Brugse familiebedrijf Dhondt dat gespecialiseerd is in materialen voor de bouwmarkt. Vandaag is hij er niet langer operationeel actief. Hij maakt zich met zijn expertise en kennis van het ondernemerschap nu vooral verdienstelijk als onafhankelijk bestuurder van vennootschappen (bedrijven zowel als investeringsvennootschappen) en dit via zijn eigen adviesfirma JPS Consult.

Op de regio Brugge heeft hij, als lokaal voorzitter van Voka, een grote stempel gezet. Hij wilde van Brugge en omstreken een sterk economisch merk maken en slaagde daar vanaf 2005 ook grotendeels in. “Het Brugse bedrijfsleven moet zijn fierheid terugwinnen,” benadrukte hij altijd en opnieuw. Voor Saelen kon dat best gebeuren via een dubbele weg: enerzijds via een constructieve relatie van het bedrijfsleven met het beleid, en anderzijds via een intensieve netwerking van bedrijven onder elkaar. Het zorgde voor een onbetwiste boost en een herwonnen fierheid in de hele Brugse ondernemerswereld.

Voor Saelen, zelf netwerker par excellence, is communicatie cruciaal in de wereld van vandaag. “Het Westvlaamse DNA met zijn dynamiek en ondernemerschap moet meer dan ooit gekoesterd worden,” zegt Saelen. “In mijn optiek zijn enthousiasme en gedrevenheid overdraagbare kwaliteiten. Dit veronderstelt een uitstekende communicatie zowel intern als extern. Ook een initiatief als Made in West-Vlaanderen zal daar ongetwijfeld toe bijdragen. Positief nieuws over het bedrijfsleven is een mooi gegeven.”

Jean-Pierre Saelen is ook bekend als Vlerick-boy. Hij studeerde er aan de befaamde Vlerick School, en gaf er tussen 1978 en 2012, ononderbroken les. Hij is er ook nu nog een graag gezien gast en Alumnus.