Jennie Vanlerberghe is net terug van haar zoveelste reis naar Afghanistan. De Ieperse idealiste par excellence ziet hoopvolle zij het nog beperkte signalen in de ontvoogding van de vrouwen die in Afghanistan amper rechten hebben. “Het ondernemerschap, hoe klein ook, kan een perfecte hefboom zijn”, aldus Vanlerberghe. 

Sinds 2001 al trekt de Ieperse barones Jennie Vanlerberghe namens Mothers for Peace meerdere malen per jaar naar Afghanistan om in het ‘hol van de leeuw’ het lot van de vrouw te helpen opkrikken. De voorbije dagen kwam ze in de Afghaanse hoofdstad Kabul in contact met de pas opgerichte Kamer voor Koophandel voor vrouwen. Bedoeling: zien hoe het ondernemerschap bij vrouwen nog meer kan gestimuleerd worden.

In Kabul bezocht Vanlerberghe een grote markt waar ook dames hun zelf gefabriceerde producten aan consumenten kunnen aanbieden. “Een erg grote markt en niet alleen voor vrouwen”, aldus Vanlerberghe. “De tocht er naar toe was al een belevenis op zich. We waren bang voor het verkeer omdat er bezoek van de president  was aangekondigd. Maar die was blijkbaar niet afgekomen. Helaas mocht onze driver niet verder rijden dan de ingang en dat betekende nog een paar kilometer te voet. Over grind en slechte wegen maar soit. Eenmaal ter plaatse aangekomen zag het er heel goed uit. Groots met heel veel kraampjes waar men letterlijk van alles kon kopen. De afdeling van de dames was betrekkelijk klein. Het aanbod van de dames was gevarieerd. Zo was er een dame aan de slag die een soepfabriek had weten op te starten. Die dame, Kobra Dastgirzada, is lid van de Kamer van Koophandel voor Vrouwen. Jaren heeft ze onderzoek gedaan naar het maken van soep in pakjes. Het is haar gelukt. We hebben haar ontmoet op een grote markt waar enkele vrouwen hun koopwaar aanboden, al waren de marktkramers natuurlijk nog overwegend mannen. Het is uniek dat vrouwen ook aan de bak komen. Kobra is alvast de enige persoon in Afghanistan die zo’n soep maakt. Er was nog meer aanbod. Er werden ook redelijk veel kruiden aangeboden, net als traditionele kleding en juwelen.”

De nieuwe generatie

Vanlerberghe heeft het na haar bezoek over een mogelijk begin van een nieuwe tijdperk. Dat ervaarde ze ook bij een schoolbezoek, waar jonge Afghaanse meisjes dromen van een betere toekomst dan de huidige. De schoolgaande jeugd blijkt vastberaden als de vraag wordt gesteld wat ze later willen worden. “Ze willen liefst verder studeren en de samenleving veranderen”, aldus Vanlerberghe die het bezoek bestempelt als een bijzonder emotioneel moment. “Ze zongen een gedicht: When we open our eyes, than we start to realize, together we can change the world. Can’t do it by myself, so I’m asking you for help. De boodschap is duidelijk. Ze willen absoluut verder studeren, iemand worden, de vrouwen meer macht en zelfstandigheid geven. Wat een belevenis.”

Onze conclusie: Jennie Vanlerberghe, een dame om u tegen te zeggen die alle steun verdient.

Voor meer info en eventuele steun: jennie.vanlerberghe@telenet.be