WEVELGEM – Jo Libeer, jarenlang het boegbeeld van Voka West-Vlaanderen en de overkoepelende Voka-organisatie in Brussel, doet in oktober mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Wevelgem. Die stap is niet verwonderlijk. Libeer heeft ervaring met het beleid, is geïnteresseerd in politiek en zijn beschikbaarheid voor het gemenebest is bekend.  “We gaan ons best doen voor Wevelgem, ik heb er goesting in”  aldus Libeer. 

Begin de jaren negentig richtte Jo Libeer  met succes een kleine en no nonsense oppositiepartij op in Wevelgem onder de naam ‘De Brug’. Maar onder meer te drukke beroepsbezigheden weerhielden hem toen van meer diepgang. Nu, zoveel jaren later, komt hij weer thuis in de politiek door in zijn thuisgemeente Wevelgem op de CD&V-lijst te gaan staan. Hij noemt het zelf een zeer bewuste keuze. “Ik geloof sterk in de CD&V lijst”, aldus Libeer die tegenwoordig de Internationale Biënnale Interieur leidt. “Het schepencollege bestaat vandaag vooral uit dertigers en veertigers. Die hebben voor een interessante dynamiek gezorgd in onze gemeente en ik wil mee mijn schouders zetten onder hun project. Met de kilometers die ik professioneel op de teller heb, zal ik waarschijnlijk een van de oudste in leeftijd zijn. Ik voel me nog steeds jong van hart. Zeker nu ik opnieuw professioneel in de streek actief ben, zal mijn beschikbaarheid voor Wevelgem groot kunnen zijn.” 

Aandachtspunten voor Wevelgem

Jo Libeer is de zoon van een lokale arts, is een gepassioneerd cultuurliefhebber en een jurist met een bijzonder schrander inzicht en veel managementcapaciteiten. Hij woont al een leven lang in hartje Wevelgem. Hij kent de situatie op zijn thuisfront dus beter dan wie ook. In zijn visie op het maatschappelijk gebeuren is er, gezien zijn passie voor ondernemerschap, logischerwijs heel veel aandacht voor economie. “Ik heb Wevelgem zien veranderen, ten goede”, aldus Libeer. “Maar precies omdat er al zoveel gedaan is, weet ik ook dat er nog zoveel te doen is. Ik zie vier grote uitdagingen. Eén: werken. De vraag moet gesteld welke bijdrage de gemeente kan leveren om de bedrijven te faciliteren? Succesvolle bedrijven met gedreven mensen die er werken financieren immers onze welvaart. Twee: wonen en mobiliteit. De centrumgemeente Wevelgem heeft eigenlijk….geen centrum. Of althans geen centrum die naam waardig. De uitvoering van een slim masterplan in de volgende legislatuur wordt een grote uitdaging. Drie: een laagdrempelige toegang tot sport, cultuur en jeugdwerking omdat dit zaken zijn die mensen vormen. Vier: we moeten blijvend aandacht hebben om de efficiëntie van ons bestuur nog verbeteren, zowel in de diensten voor de bevolking als in de samenwerking met andere gemeenten.