Drie jaar nadat de Kortrijkse ingenieur Jo Versavel zijn bedrijf Traficon overliet aan een Amerikaanse groep, blijkt zijn nieuwe “troetelkind”, softwarebedrijf  Araani, alweer en schot in de roos. Versavel is bekend omwille van zijn neus voor innovatie. De start-up heeft een absolute niche (branddetectie) aangeboord. Met een SmokeCatcher wordt een technische oplossing aangeboden om via video-analyse rook snel te detecteren en te onderscheiden van gewoon stof. Het Kortrijkse bedrijf is genoemd naar Araani, de Hindoe-godin van de beheersing van het vuur en van het enthousiasme. Het management zit in handen van Pieter Claerhout, die CEO is en ook een minderheid in de aandelen heeft.

Terwijl een traditionele rookdetector pas alarm slaat wanneer de rookpluim in het toestel komt, reageert SmokeCatcher veel sneller. Het algoritme scant namelijk het beeld en kan de rookpluim visueel herkennen. Doordat video gebruikt wordt, zal SmokeCather ook geen vals alarm slaan door stof, damp of toxische gassen. Ook bij grote hoogte zal SmokeCatcher stukken sneller reageren dan een traditionele rookmelder. De techniek kan aangewend worden in de meest uiteenlopende sectoren, gaande van afvalverwerking over chemische industrie en petrochemie tot de klassieke industrie. Daarnaast biedt Araani ook andere oplossingen op maat inzake videodetectie. Het unieke aan de werking is de open architectuur. Het concept van Araani kan geïntegreerd worden in de bestaande detectiesystemen of als stand-alone oplossing gebruikt worden. Zo hoeven de klanten geen volledig nieuw videomanagementsysteem te installeren en kunnen ze dubbele kosten vermijden. Dat past ook helemaal binnen de visie om altijd vanuit de klantenbehoefte te vertrekken.

Het snel groeiende Araani wil zich blijven profileren als een betrouwbare partner in de branddetectiesector op Europees én internationaal niveau. Onder meer in Mexico heeft het bedrijf van Jo Versavel al een referentiecontract op zak. De start-up Araani werd opgericht in oktober 2014. Jo Versavel is tot op vandaag hoofdaandeelhouder.