In Roeselare heeft het nieuwe Joblabo Voeding de deuren geopend. Het nieuwe centrum wil jongeren warm maken voor de voedingssector, waar heel wat kansen liggen op het vlak van jobs.

Het Joblabo Voeding, gelegen in het Huis van de Voeding in Roeselare, is een interactief doe- en belevingscentrum waar jongeren alles te weten komen over de wondere wereld van de voeding en de beroepen in de voedingsindustrie. De voedingsindustrie vormt met haar 17.000 jobs en 9,1 miljard euro omzet een belangrijke motor voor
de West-Vlaamse economie. In 2016 werden alleen al bij VDAB 1.270 vacatures geplaatst, goed voor 36 procent van alle bij VDAB geregistreerde vacatures voor de Vlaamse voedingsindustrie. Maar omdat de West-Vlaamse werkloosheidscijfers bijzonder laag zijn, hebben de voedingsbedrijven meer en meer moeite om hun vacatures ingevuld te krijgen. Vooral operatoren en onderhoudstechnici zijn vaak gezochte maar moeilijk vindbare profielen.
Om voedingsbedrijven te helpen in hun zoektocht naar geschikt personeel, zet de POM West-Vlaanderen al verschillende jaren volop in op acties die de instroom van werknemers naar de sector versterken. Jongeren vormen hierbij een belangrijke doelgroep. Zij zijn immers de werknemers van morgen en moeten de komende jaren nog aantal belangrijke (studie)keuzes maken.

Competentierapport

Het Joblabo richt zich op scholen uit het basis- en secundair onderwijs. In het Joblabo Voeding kunnen leerlingen hun kennis over de voedingswereld, de beroepen in de sector, evenwichtige en duurzame voeding verruimen én ontdekken ze hun eigen talenten. Dit gebeurt aan de hand van interactieve games, quizvragen, scanbare infoborden, filmpjes, touchscreens en educatieve pakketten. Na afloop ontvangt elke leerling een competentierapport waaruit blijkt welke beroepen het meest aansluiten bij zijn of haar talenten.

Het Joblabo Voeding is een realisatie van de POM West-Vlaanderen in samenwerking met VDAB, Alimento, Stad Roeselare, VIVES Hogeschool en de sectorfederatie Fevia. De totale investering bedraagt zo’n 150.000 euro. Het Joblabo kreeg vorm in het kader van het Interreg V project ‘Grenzeloos Competent’ ook financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en de Provincie West-Vlaanderen.