KORTRIJK – Jaarlijks organiseren de Vlaamse hogescholen en universiteiten de STEM olympiade. Noem het maar een concours voor toekomstige ondernemers die nu nog tieners zijn. Jongeren van de eerste graad secundair onderwijs krijgen problemen voorgeschoteld die te maken hebben met science, technology, engineering en mathematics, ofte STEM in het vakjargon. Het Kortrijkse Don Boscocollege kon met drie prijzen fier zijn op zijn leerlingen.

Dit jaar waren er meer dan 23.000 (!) deelnemers die probeerden een plaatsje te bemachtigen in de finale. Achtenveertig jongeren slaagden daarin. Het Don Boscocollege van Kortrijk, een pionier in Vlaams STEM onderwijs, leverde drie finalisten: Théophile Van Dale, Léo Van Steenberghe en Elias Coudijzer.
Tijdens de druk bijgewoonde finale aan de KU Leuven (campus ingenieurswetenschappen in Heverlee) gingen de jongeren de uitdaging aan om zowel theoretische (vraagstukken oplossen in een context van programmeren, elektronica of wetenschappen) als  praktische proeven (mechanica, robotica, biotechniek en elektriciteit) tot een goed einde te brengen. Het leidde naar podiumplaatsen: Léo haalde zilver en Elias en Théophile waren best tevreden met brons. Het trio ‘ondernemers van de toekomst’ mocht zijn prijs ontvangen uit handen van minister Alexander Decroo.