KORTRIJK – De vereniging ‘De Jonge Cowboys’, een verzameling van erg dynamische jonge ondernemers uit het zuiden van West-Vlaanderen, nodigde de gewezen Amerikaanse ambassadeur in België, Howard Gutman, uit voor een conférence op erg hoog niveau. Gutman ging geen enkel heet hangijzer uit de weg en boeide anderhalf uur lang.

Het heeft veel voeten in de aarde gehad, maar Wim De Buck (zelf ondernemer en eigenaar van Eurogriffe) slaagde er namens de Jonge Cowboys in om niemand minder dan Howard Gutman te strikken. De debatavond ging door in het emblematische hoofdkwartier van Barco op Hoog-Kortrijk. Gutman is gewezen Amerikaans ambassadeur in België en vandaag aan de slag als adviseur en vertrouwensman van tientallen Belgische bedrijven. Hij heeft, zo zei hij zelf, nog altijd zeer intense contacten met Barack Obama, van wie hij tot op vandaag nog altijd een van de absolute vertrouwenspersonen is.

In zijn gesmaakte toespraak ging Howard Gutman onder meer dieper in op de huidige situatie in de VS en in het Midden Oosten. Over de huidige president Trump, die veel schrik inboezemt, zei hij: “Schenk maar niet veel aandacht aan de honderden tweets die de president uitstuurt, want ze betekenen niet veel. Trump mag wel van alles de wereld insturen, in wezen is het zijn entourage die alles bepaalt.” Volgens Howard Gutman loopt de politiek in het Midden Oosten hopeloos achter de feiten aan. “Op het terrein zijn het de bedrijven, de Israëlische op kop, die al jarenlang alles bepalen.”

Gutman had ook niets dan lof voor het ‘Texas van Vlaanderen’ en zijn ongebreidelde ondernemersdynamiek. Bij wijze van geintje of boutade voegde hij er aan toe dat Texas misschien op zijn beurt moet omgedoopt worden tot West-Flanders.