Schermafbeelding 2015-11-26 om 16.36.42

In Kortrijk hebben een honderdtal actieve jongeren zich gebogen over de problematiek van de Eurometropool Rijsel-Kortrijk-Doornik. Deze Europese instelling werd in januari 2008 opgericht met de expliciete bedoeling de grensoverschrijdende samenwerking te bevorderen tussen de drie regio’s (West-Vlaanderen, Henegouwen ofte la Wallonie Picarde en Noord-Frankrijk) aan beide kanten van de Frans-Belgische grens. Alle betrokken partijen zijn het er min of meer over eens dat de Eurometropool, een politieke constructie naar Europees recht, na een veelbelovende start lood in de vleugels heeft. Daarbij worden de politici -omwille van een tekort aan concrete dossiers en dito beslissingen- met de vinger gewezen.

Ook de jongeren kwamen min of meer tot die conclusie. Met een creatieve en doelgerichte actie onder de noemer “Hack the Eurometropolis” willen ze verandering zien op vele domeinen. De boodschap was duidelijk: “Als de politici niet slagen in hun opzet, dan moeten wij, jongeren actieve burgers, tonen tot wat we in staat zijn en de Eurometropool gebruiken als een groot laboratorium voor boeiende experimenten.” Van één iets bleef het gezelschap alvast sterk overtuigd: de Eurometropool heeft een enorm potentieel aan kennis, expertise, netwerken en energie. Daarom worden nieuwe acties aan de basis in het vooruitzicht gesteld. Daarbij wordt ook gekeken in de richting van de bedrijfswereld.

Pierre Mauroy, Stefaan De Clerck en Rudy Demotte worden beschouwd als de geestelijke vaders van de Eurometropool Rijsel-Kortrijk-Doornik. (KC)