KBC lanceert platform “bedrijven te koop”.

kbcKBC Securities lanceerde zopas KBC Match’it, een digitaal platform waar kopers in contact komen met bedrijven die op zoek zijn naar een overnemer. KBC is hiermee de eerste financiële instelling in Europa die een dergelijk platform aanbiedt. Het platform vervolledigt het service-aanbod aan bedrijven zodat de bank ondernemingen in elke fase van de  levenscyclus kan begeleiden en oplossingen kan aanreiken.

Onderzoek van het Agentschap Ondernemen toont aan dat de komende jaren een golf van bedrijfsovernames mag worden verwacht. Het vraagstuk van de overdracht van de onderneming is sterk aanwezig in bedrijven die in handen zijn van een 50-plusser. Gezien de demografische evolutie in België zijn dat er bovendien steeds meer. Naar schatting wil meer dan 25 procent van deze ondernemers zijn/haar bedrijf verkopen binnen een periode van vijf jaar. Wanneer geen familiale opvolging mogelijk is, dringt een externe verkoop zich op. 72 procent van de bedrijven die een externe verkoop overwegen, gaan akkoord met de stelling dat het moeilijk is om een geschikte koper te vinden. Een matchingplatform biedt hier een oplossing.

De omgevingsfactoren voor overnames zijn gunstig, mede ondersteund door goedkope financieringsmogelijkheden. De overdracht van een bedrijf blijft echter een complex proces, met zowel voor de overnemer als de overlater belangrijke financiële, fiscale en juridische implicaties.  Een professionele begeleiding en gestructureerde aanpak zijn daarom absoluut noodzakelijk. De eerste en veruit belangrijkste stap in het overnameproces is het vinden van een geschikte tegenpartij. Het beveiligde digitale platform KBC Match’it ondersteunt “overlaters” en “overnemers” in deze zoektocht.  Het platform zet daarbij erg in op gebruiksvriendelijkheid en efficiëntie. Alle investeringsdossiers liggen met een muisklik binnen handbereik. KBC Match’it is volgens de oprichters ideaal voor KMO’s vanaf 300.000 euro tot 1,5 miljoen euro Ebitda. (KC)

Meer info: http://www.kbcmatchit.be