KORTRIJK – De ‘Kortrijkse’ bedrijven Kinepolis en Barco hebben een contract getekend voor de levering van 300 nieuwe laserprojectoren van de toekomst. De deal werd bezegeld in Barcelona. Beide partijen zeggen in de wolken te zijn.  

Kinepolis Group deed reeds voor een significant deel van haar bioscopen beroep op de Barco projectoren. Cinionic, de Barco cinema joint venture, werd nu gekozen als exclusieve partner voor laserprojectie. In de komende drie jaar zal Kinepolis naar schatting 300 Barco laser projectoren installeren in haar volledig netwerk van bioscopen, inclusief het recent overgenomen Canadese Landmark Cinemas. Het geschatte aantal projectoren betreft zowel installaties in nieuw te bouwen bioscopen als vervangingen van oudere modellen in bestaande sites. Cinionic zal de perfecte projector voorzien voor elk scherm, van kleinere bioscopen tot volledige multiplexen, inclusief ‘Laser ULTRA’ premium large format (PLF) zalen.

“Na fantastische resultaten van onze eerdere Barco laser installaties, zijn we verheugd om onze samenwerking met Cinionic te versterken en laserprojectie uit te rollen zowel in nieuwe bioscopen als bestaande vestigingen”, zegt Eddy Duquenne, CEO van Kinepolis. “Als pionier van Barco’s meest geavanceerde bioscooptechnologieën zijn we trots dat we onze klanten de ultieme filmervaring kunnen aanbieden. Bovendien passen Barco’s laserprojectoren in ons Green Star beleid, gezien ze een superieure beeldkwaliteit leveren maar tegelijk energie besparen ten opzichte van Xenon projectoren.”

Groeiend engagement 

Kinepolis startte met laserprojectie in 2014, met de installatie van vier Barco laser projectoren in de megaplexen van Antwerpen, Brussel, Madrid en Lomme (nabij Rijsel). Op deze manier lanceerde Kinepolis haar ‘Laser ULTRA by Kinepolis’ concept, een combinatie van de unieke beeldkwaliteit en het immersieve geluidssysteem van Dolby Atmos. ‘Laser ULTRA’ is een ervaring die hoog aangeschreven staat bij klanten en is inmiddels beschikbaar in Antwerpen, Gent, Madrid, Lomme, Fenouillet, Utrecht en Breda.

Daarnaast was Kinepolis in augustus 2016, met de opening van Kinepolis Breda, de eerste bioscoopuitbater in Europa die een volledig (powered by Barco) lasercomplex opende. Kinepolis heeft sindsdien nog drie all-laser locaties geopend, namelijk in Granada, Fenouillet en Utrecht. Binnen enkele weken opent Kinepolis ook de deuren van een all-laser bioscoop in ‘s-Hertogenbosch en Brétigny-sur-Orge.

“We zijn vereerd dat Kinepolis ons heeft uitgekozen als exclusieve laserprojectie-technologie”, zegt Wim Buyens, CEO van Cinionic. “Het is onze grootste wens om Kinepolis te ondersteunen met een volledig gamma aan bioscoopervaringen en hen zo te helpen in het differentiëren van hun entertainment-aanbod voor filmliefhebbers.”