Voor het eerst krijgt een Belgisch voedingsbedrijf in ons land een certificaat voor duurzaamheid. Dit garandeert de consument dat wat hij op zijn bord krijgt op een ethisch correcte manier is geproduceerd, waarbij onder meer het milieu en de maatschappij zo min mogelijk wordt geschaad. AS4, een adviesbureau voor voedingsbedrijven, heeft dit duurzaamheidscertificaat uitgewerkt. Het eerste duurzaamheidscertificaat voor een Belgisch voedingsbedrijf gaat naar het vleesverwerkend bedrijf Kipco-Damaco uit Oostrozebeke. Het bedrijf versnijdt gevogelte dat wordt verwerkt in snacks zoals kipnuggets, frikandellen en kalkoenworst. Kipco-Damaco kreeg de voorbije jaren vragen van hun klanten, nationaal en internationaal, of het genoeg acties onderneemt rond duurzaamheid. Het bedrijf schakelde daarom AS4 in om dit mee te concretiseren. Eén van de voorbeelden om aan te tonen dat ze duurzaamheid serieus nemen, is dat Kipco-Damaco op dit moment een nieuwe vestiging bouwt met machines die zo CO2-neutraal mogelijk produceren. Pas wanneer duurzaamheid een echt fundament wordt van de bedrijfscultuur ben je als bedrijf klaar om te bouwen aan een stabiele toekomst”, aldus Philip Eeckman van Kipco-Damaco. “We voelen ons vereerd dat we als eerste voedingsbedrijf met dit certificaat, trendsetter zijn in de Belgische voedingsindustrie.”

Volgens AS4 is het na de recente schandalen in de voedingsindustrie nu meer dan ooit belangrijk dat voedingsbedrijven bewijzen dat zij het vertrouwen van de consument waard zijn. Dat zegt ook Kathleen Malfroy van AS4: “Bedrijven zien meer en meer dat consumenten afhaken om bijvoorbeeld vlees te eten, omdat ze zich vragen stellen bij de verwerking ervan”, aldus Malfroy. “Bij AS4 zien we dat de voedingsindustrie begint na te denken over een betere aanpak rond duurzaamheid. Bedrijven zijn bijna verplicht om aan de publieke opinie en de stakeholders te bewijzen dat ze het goed doen. Consumenten zijn minder bereid om voedsel te kopen als ze niet weten dat het op een ethisch correcte manier is geproduceerd.”

Om op die vragen en bezorgdheden in te spelen, werkte AS4 een methodiek rond duurzaamheid uit voor voedingsbedrijven. Op het einde van de rit krijgen die dan een certificaat, dat beantwoordt aan de strengste normen op vlak van productverantwoordelijkheid, milieu, mens en maatschappij. Officieel heet dit certificaat IQNet SR10. Het certificaat beperkt zich niet alleen maar tot milieu en productverantwoordelijkheid. Ook mens en maatschappij spelen een belangrijke rol. Volgens AS4 moet de voedingsindustrie de consumenten ook kunnen garanderen dat er bij de productie van voedingswaren geen sprake van uitbuiting is.

 

Voedingsbedrijven die zo’n duurzaamheidscertificaat willen, kunnen een screening vragen bij AS4. Het certificaat is tot nu toe wel geen verplichting. Maar FEVIA, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, juicht het wel toe.