De appel valt soms niet ver van de boom. Manu Lagast, de kleinzoon van Pol Thiers (de stichter en legendarische bezieler van Unilin) werd donderdagavond in Kortrijk uitgeroepen tot de West-Vlaamse Jonge Ondernemer van het Jaar. Het was de zesde maal dat dit concours onder auspiciën van JCI (Junior Chamber International) werd georganiseerd.

Manu Lagast is jurist en volgde bijkomende opleidingen in een aantal Europese wereldsteden, zoals onder meer in Barcelona en Londen. Hij gooide zich echter volop op het ondernemersleven. Hij nam een bestaand bedrijf (Derotex) in 2013 over en gaf het een zelden gezien elan. Derotex is een one stop shop voor gerecycleerde (plantaardige, dierlijke en zelfs synthetische) vezels. Het bedrijf is actief vanuit Wielsbeke, in een niet meer gebruikte oude hanger van het Beaulieu-concern. Met een modern machinepark en een uitgebreide technische expertise, wordt de viltindustrie, de spinning sector en diverse andere industriële sectoren (waaronder ook de automobielsector) bediend. De kmo heeft een wereldwijde afzetmarkt en is met zijn exportactiviteiten actief in liefst 35 landen. De 38-jarige Manu Lagast wil met zijn bedrijf niet alleen afgedankte goederen recycleren maar ook upcycleren ofte eindproducten alsnog een toegevoegde waarde bezorgen. De jury onder leiding van Conny Vandendriessche (Stella Polaris, gewezen CEO van Accent Interim) loofde unaniem het entrepreneurship van Manu Lagast, zoon van het echtpaar Francis Lagast en Claudine Thiers.

Vijf kandidaten kwamen in aanmerking voor de trofee. Naast winnaar en primus inter pares Manu Lagast, waren ook kandidaat: Lieselot Vandecapelle (Egomaniac, gepersonaliseerde kledij en textielproducten), Hellen Vanderbeke (verpakkingsbedrijf Darco Pack), Wannes Vanspranghe (Around Media, 3D visualisatie) en Wim Devreese (Wandman, standenbouw). Manu Lagast wordt in mei uitgestuurd naar Sint-Truiden om de West-Vlaamse eer te verdedigen in het Vlaamse concours.