Knokke bijt de spits af in vastgoedklassering

KnokkeDe krant De Tijd heeft per provincie een diepgaande analyse gemaakt van de vastgoedprijzen anno 2015. Van alle provincies stegen de prijzen voor villa’s en woonhuizen het meest in West-Vlaanderen. Ze namen met 3,8 procent toe. De duurste gemeente blijft met voorsprong Knokke-Heist met een gemiddelde prijs van 618.798 euro. Koksijde is de nummer twee. De goedkoopste woonhuizen en villa’s zijn dan weer te vinden in de Westhoek.

In de sector van de appartementen wordt een licht ander verhaal opgetekend. Knokke en Koksijde blijven ook daar uitpakken met het duurste aanbod (470.806 euro gemiddeld voor Knokke, 290.054 euro voor Koksijde) maar toch daalden de prijzen in Knokke met zo’n 6,9 procent, wat niet weinig is. Ter vergelijking: de gemiddelde prijs voor een flat in Brugge klokt af op 219.060 euro. Ook daar een daling met 2,2 procent tegenover 2014. De studie keek ook naar de prijzen voor bouwgronden: Knokke is eens te meer nummer één met 521 euro gemiddeld per vierkante meter. Oostende (488 euro) en De Haan (447 euro) volgen in het spoor.

Blijft de vraag: waar is het vastgoed het goedkoopst? Voor villa’s en woonhuizen moet je naar Menen (1), Spiere-Helkijn (2) of Wervik (3). Voor flats kan je best terecht in Ichtegem, Oostrozebeke of Gistel. Voor de goedkoopste bouwgrond zijn Ingelmunster (83 euro per vierkante meter) , Menen (118 euro) en Heuvelland (123 euro) de aanraders. (KC)