Van alle luxe vastgoedoperaties aan de Belgische kust, is Knokke de grootste slokop. Eén derde van alle luxe vastgoed operaties in heel België gebeurt in Knokke. Het aandeel van Knokke in het luxe vastgoed aan de kust bedraagt zelfs negentig procent. Een en ander blijkt uit de jaarcijfers van 2016 cijfers die het immo platform Luxevastgoed vrij gaf.

Uit dezelfde barometer blijkt dat de prijzen voor zowel villa’s als voor flats aan de hele Belgische kust zich in stijgende lijn bevinden. Gemiddeld steeg de aankoopprijs voor een villa aan zee met vijf procent en voor een flat met zeezicht met tien procent. Ook een flat zonder zeezicht ging in 2016 gemiddeld duurder van de hand dan in 2015, met name met drie procent.

Een en ander wil nog niet zeggen dat bijvoorbeeld Knokke de duurste gemeente van België is voor de aankoop van vastgoed (villa’s én appartementen). Die eer komt toe aan Sint-Genesius Rode. In de top vijftien prijkt Knokke prijkt op plaats en Brugge op plaats elf. Brasschaat is de duurste gemeente van Vlaanderen. Opvallend is dat Knokke bezig is aan een forse klim. In 2015 stond de gemeente van burgemeester Leopold Lippens op plaats acht. Een jaar later is het met drie plaatsen geklommen en is de gemiddelde vraagprijs voor vastgoed aan de kust zelfs hoger dan de vraagprijs in Brussel. Gemiddeld zouden de prijzen in Knokke 1,2 procent duurder zijn dan het jaar voordien. Voor eigenaars alleen maar goed nieuws: hun patrimonium is in waarde gestegen.