In een zopas gepubliceerde studie in de Notarisbarometer, wordt een tussentijdse balans opgemaakt van de vastgoedprijzen aan de kust. Daaruit blijkt dat een flat kopen stukken goedkoper is in De Panne dan in Knokke. Een voorbeeld: in De Panne kan een dijkappartement voor 216.875 euro terwijl de gemiddelde prijs in Knokke flirt met de grens van de 1 miljoen euro (948.956 euro). Toch moet uit dezelfde studie blijken dat de prijzen voor flats op de zeedijk behoorlijk gedaald (- 8,3 procent) zijn in vergelijking met 2016. De reden moet niet al te ver gezocht worden: op de zeedijk gaat het meestal om oudere appartementen waar dus sowieso ook kosten aan moeten gebeuren.

De vaststelling blijft overeind dat je aan de kust goedkoper bediend bent als je een huis koopt in plaats van een flat. Tijdens de eerste zes maanden daalden de prijzen voor huizen dan nog eens met gemiddeld 4,2 procent. In Knokke waren de prijzen voor huizen eens te meer het duurst (gemiddeld 532.897 euro). De Panne bleef zijn status trouw en bood de goedkoopste huizen van de hele West-Vlaamse kust (gemiddeld 214.622 euro).

Nog dit: vastgoed in Zeebrugge is kennelijk niet erg in trek want de prijzen dalen er. Omgekeerde beweging in Blankenberge en Heist waar een hausse aan de gang is.