Hoe koekjes kunnen leiden tot een van de hoogste Belgische onderscheidingen. Ted Teshima, de CEO van het Japanse voedselbedrijf Americo, ontving het ereteken als officier in de Leopoldsorde uit handen van de Belgische ambassadeur in Japan. De reden: zijn voorliefde voor de koekjes van Jules Destrooper.

De medaille van de Leopoldsorde is een van de hoogste onderscheidingen in België. Het ereteken is enkel weggelegd voor wie België op een uitzonderlijke manier vertegenwoordigt. Dat een Japans bedrijf die eer te beurt valt, is hoogst uitzonderlijk. Maar dat is ook het achterliggende verhaal dat teruggaat tot Wereldoorlog II. Als Japanse soldaat proefde Takeshi Teshima in 1945, tijdens de naweeën van WO II, voor het eerst de Jules Destrooper-koekjes tijdens zijn verblijf in de Ardennen. De smaak van de krokante koekjes bleef hem eeuwig bij. Als bij toeval herontdekte hij ruim twintig jaar later de koekjes in de luchthaven van Zaventem. Opgelucht schreef hij meteen Jules Destrooper aan om de lekkernijen naar Japan te brengen. Een halve eeuw later doet Teshima’s bedrijf Americo, nu onder leiding van zijn zoon Ted, het nog steeds. De unieke samenwerking tussen Jules Destrooper en Americo zorgt er vandaag voor dat zijn zoon Ted Teshima, en bij uitbreiding het hele bedrijf, een van de hoogste Belgische onderscheidingen ontvangt. Op voorspraak van het FOD Buitenlandse Zaken en mede gepatroneerd door het Belgische koningshuis.

Ted Teshima verdeelt niet enkel de koekjes van Jules Destrooper in Japan, hij heeft ze ook zeer populair gemaakt in het land van de rijzende zon. “Het toont dat Japan de juiste plaats is voor deze prachtige producten”, aldus de Belgische ambassadeur Gunther Sleeuwagen. “Op die manier dragen u en Americo bij tot het imago van België als land van kwaliteitsvolle producten. De hoge onderscheiding als officier in de Leopoldsorde is een teken van diepe erkenning en eerbied voor deze verdiensten.”

Voor Americo en Ted Teshima kwam de onderscheiding onverwacht. “Het is hele eer om opgenomen worden als officier in de Leopoldsorde”, aldus de laureaat. “Het is een extra stimulans om de producten van Jules Destrooper en het imago België te blijven promoten.”

Jules Destrooper uit Lo maakt sinds 1886 ambachtelijke koekjes. Het onafhankelijke familiebedrijf werd in 2015 gekocht door GT&Co, de holding van de familie Vandermarliere. De koekjes worden nog steeds gebakken volgens het geheime familierecept ontwikkeld door overgrootvader Destrooper. Vandaag is Jules Destrooper trotse hofleverancier en exporteert het de Belgische lekkernijen wereldwijd.