WESTROZEBEKE – Koning Filip bezocht deze week een school in Torhout en de lokale vestiging van Greenyard Frozen in Westrozebeke. Bedoeling was om van naderbij kennis te maken met het duaal leren, zowel in de theorie als in de praktijk. 

Zowel de scholengroep Sint-Rembert in Torhout als Greenyard noemen zich voorstanders en voorvechters als het gaat om een goede koppeling tussen school en bedrijfsleven, in het bijzonder in de landbouwsector en de voedingsindustrie. Vanaf volgend schooljaar zullen ze ook deelnemen aan de uitrol van het duaal leren. In het bedrijf Greenyard Frozen Belgium, gespecialiseerd in verse diepvriesgroenten, maakte de Koning kennis met de verschillende onderdelen van de werkvloer. Hij ontmoette stagiairs uit het secundair onderwijs, die onder meer deelnemen aan de Techno Awards, een concours georganiseerd door Fevia (Federatie Voedingsindustrie). Greenyard Frozen Belgium is onderdeel van het Belgische Greenyard, een van de marktleiders in de agro-industrie, die vestigingen heeft in 27 landen en meer dan 9000 werknemers telt.

Van de 375 medewerkers bij Greenyard Frozen Belgium, zijn er 140 technisch geschoolden. Naast de technische dienst zijn er technisch geschoolden in diverse functies als productie manager, operational efficiency medewerker, kwaliteitsmedewerker, ploegchef of operator.  Anticiperen op de vergrijzing door tijdig technisch geschoolde medewerkers aan te trekken is een essentiële kritische factor. Greenyard Frozen Belgium vindt het belangrijk om naast de investeringen in machines, ook te blijven investeren in werknemers, zeker in onze huidige krappe arbeidsmarkt.

Techniek is belangrijk

Greenyard Frozen Belgium telt momenteel een 15-tal medewerkers met een agronomische achtergrond.  Het bedrijf vindt het belangrijk om nauwe contacten te onderhouden met onderwijsinstellingen die agro opleidingen aanbieden. Stagiairs die bij Greenyard Frozen Belgium werken, worden belangrijke ambassadeurs van het bedrijf. Zij zullen op school het bedrijf promoten en starten er vaak hun carrière. Om deze redenen investeert Greenyard Frozen Belgium in verschillende stage-opleidingen, workshops en duaal leren. Het technisch team van Greenyard Frozen Belgium liep reeds in de kijker via een roadshow bij diverse technische scholen met een opleidingsbord voor frequentieschakelaars. In een voedingsverwerkend bedrijf wordt veel gebruik gemaakt van machines die een beweging uitvoeren: pompen, transportbanden, snijmachines, ventilatoren, enzovoort. Deze motoren worden aangedreven door frequentieregelaars, die de snelheid regelen. Meer dan een simpele start/stop functie dus. Dit opleidingsbord vormt een oefenopstelling voor het opleiden en inoefenen van de kennis van techniekers.