In het Kortrijkse straatbeeld verschenen de eerste honderd fietsen met een ‘slim slot’. Ook Mechelen en Hasselt starten rond deze tijd met een soortgelijk proefproject. De stad Kortrijk wil het initiatief in het najaar uittesten, van september tot en met december 2017. Volgens de Kortrijkse schepen Axel Weydts, schepen van Mobiliteit, heeft bijna elke grote stad in Europa een systeem van deelfietsen, maar tot nog toe ging dit meestal gepaard met vaste standplaatsen. “Daarom zijn we ook heel blij dat we in Kortrijk deze innovatieve deelfietsen kunnen testen”, aldus de Kortrijkse schepen. “Je laat de fiets achter waar jij dat wil. Bij een positieve evaluatie gaan we er zeker mee door.”

Het stadsbestuur gaat in zee met Mobit, een jonge Belgische start-up dat een innovatief fiets deelsysteem bedacht. 100 fietsen werden op 1 september verspreid over het stadscentrum. Het gebruik van de groene deelfietsen is dankzij technologische snufjes bijzonder eenvoudig: geen sleutels, geen vaste standplaatsen, geen abonnement. Mobit werkt samen met vzw Mobiel voor het onderhouden en verplaatsen van de fietsen.

Om het systeem te kunnen gebruiken moet men zich eerst registreren op het platform van Mobit. Dit kan via de website of de app. Bij registratie moet de gebruiker een waarborg van 49 euro betalen, wat nu tijdelijk werd verlaagd naar 29 euro. Deze waarborg dient om misbruiken te voorkomen. Een gebruiker die zich uitschrijft krijgt de volledige waarborg en het resterende bedrag in zijn Mobit-portefeuillle terugbetaald. Het platform is voor iedereen toegankelijk en is zeer gebruiksvriendelijk.

Het is volgens het stadsbestuur heel eenvoudig om een fiets te gebruiken, al zal dat voor oudere burgers niet meteen meevallen. Het volstaat om de app te openen en de QR-code op het slot te scannen. Het slot zal automatisch worden geopend en de gebruiker kan zijn rit beginnen. Op het einde van de rit dient de gebruiker de fiets te parkeren op een correcte manier en moet men het slot manueel te sluiten. Het sluiten van het slot zal automatisch de rit beëindigen in de app en de het verschuldigde bedrag zal worden afgetrokken. De fiets hoeft niet terug naar de oorspronkelijke standplaats. Op elke fiets werd ook een bordje gemonteerd met de uitleg hoe het werkt.