Kortrijk krijgt nu ook een buurderij

buurderij 2buurderij

Na Brugge krijgt nu ook Kortrijk zijn eerste “buurderij”. Het concept van buurderijen komt uit Frankrijk en maakt opgeld in heel Europa. Het model is eenvoudig: via www.boerenenburen.be kan je online groenten, fruit ,kruiden, vlees, vis,  zuivel, verse soep, gevogelte en andere seizoensgebonden streekproducten rechtstreeks aankopen bij de lokale producenten uit de land- en tuinbouw. Aanmelden op het platform is gratis en vrijblijvend, want de buurderij werkt zonder pakketten of abonnementen. Iedereen kan dus bestellen zo veel en zo vaak hij wil, zonder verplichting of minimumafname. Je vindt er een ruime keuze aan gezonde, dagverse producten tegen een eerlijke prijs.

De bestellingen worden dan afgehaald op de boerenmarkt telkens op donderdag tussen 17 uur en 19 uur. Omdat alles op voorhand besteld en betaald is, heeft iedereen tijdens de bijeenkomst meer tijd om een praatje te slaan, wat dan weer het contact tussen producent en buur en tussen buren onderling ten goede komt.”Noem het maar een uitgesproken model van sociale economie en fair trade,” zegt Marleen Verfaeillie die de Kortrijkse buurderij opstart in samenwerking met het Franse “La ruche qui dit oui” uit Toulouse, de bedenker van dit concept. In Frankrijk en in Wallonië (reeds 40 buurderijen) is sprake van een kassucces. Vlaanderen en Brussel volgen nu met alreeds tien buurderijen.

Marleen Verfaellie is juriste. Na een lange en geslaagde carrière (in het bankwezen bij de toenmalige Generale Bank, in de advocatuur bij Monard-D’Hulst en in de media bij RMM, de koepel boven WTV en Focus), lanceert ze zich “met veel goesting” in dit mooie project. De wekelijkse Kortrijkse buurderijmarkt (op donderdag) gaat vanaf 3 december door op Campus Vives, kant Steenbakkerstraat. (KC)