Kortrijk profileert zichzelf als stad van innovatie en creativiteit

wah[1]

Kortrijk profileert zich de komende dagen als de hoofdplaats van het land op het vlak van innovatie en creativiteit. Uitgerekend vandaag wordt in de Budafabriek de Week van het Ontwerpen gelanceerd. Burgemeester Vincent Van Quickenborne wil zijn stad het etiket van “creatieve stad” meegeven, al doet hij daarmee niets meer of niets minder dan een verlengstuk geven aan wat zijn voorganger Stefaan De Clerck jaren terug lanceerde.

Vorig jaar pakte het nieuwe stadsbestuur uit met het project “Kortrijk Creëert”’. De bedoeling was om Kortrijk nog meer op de kaart zetten als maakstad en stad van innovatie en creatie. De eerste resultaten van Kortrijk Creëert worden in een interactieve expo getoond op de Week van het Ontwerpen 2015, die van 28 tot 31 oktober doorgaat.

Met een industrieel weefsel van familiale maakbedrijven, de Biënnale Interieur, het samenwerkingsverband Designregio Kortrijk en de opleidingen industrieel productontwerp profileert de regio Kortrijk zich al enkele jaren als creatieve maakregio. Met het project “Kortrijk Creëert” willen initiatiefnemers Stad Kortrijk, Designregio Kortrijk en Voka – Kamer van Koophandel West-Vlaanderen dat imago nog verder uitwerken.

In “Kortrijk Creëert” werden ruim 50 Kortrijkzanen (zowel studenten, ondernemers, winkeliers als horeca-uitbaters) betrokken bij een brainstorming om hun stad te zien door de ogen van een toerist, een jonge designer en een Italiaanse salesmanager op Interieur. De creativiteitsoefening resulteerde in drie projectlijnen: creëer een waw-gevoel bij wie de stad binnenkomt, creëer een mobiele unit die een tijdelijke functie geeft aan een braakliggend terrein en creëer een beleving die het DNA van de regio weerspiegelt.

In oktober 2014 werd een brede oproep gelanceerd naar de lokale bedrijven en designbureaus om samen de projectlijnen uit te werken. 16 bedrijven, 2 hogescholen en 3 designbureaus gingen op die vraag in. De resultaten van al dat denkwerk zullen deze week nog tijdens de Week van het Ontwerpen voorgelegd worden aan het grote publiek met de bedoeling feedback te verzamelen. (KC)